καταφύγια

Καταφύγια : Περιπλανώμενοι, νοητά, στις σκοτεινές στοές και στους υπόγειους θαλάμους των καταφυγίων της Αττικής, αναζητώντας τα ιστορικά ψήγματα του Β’ ΠΠ και τα κρυμμένα μυστικά της πόλης, ξεχωρίζουμε τον μύθο από την πραγματικότητα.

Περπατώντας βιαστικά στην πόλη, συχνά βαδίζουμε πάνω από ένα υπόγειο καταφύγιο που χτίστηκε 80 χρόνια πριν, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας, σε ένα εργοστάσιο ή μέσα σε έναν λόφο, τα τελευταία καταφύγια κρατούν μυστική την ύπαρξή τους. Είναι “η πόλη, κάτω από την πόλη”.

Στην εικονική αυτή περιήγηση, θα γνωρίσουμε κάποια από τα εμβληματικότερα καταφύγια της Αττικής. Θα πληροφορηθούμε που βρίσκονται και θα διαπιστώσουμε την τωρινή τους κατάσταση, μέσα από πρωτογενές ερευνητικό υλικό (φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, βίντεο). Θα μάθουμε για τις κατασκευαστικές τους προδιαγραφές, το ιστορικό πλαίσιο που τα κατέστησε αναγκαία, αλλά και το πώς επηρέασαν τη ζωή των κατοίκων.

Μεταξύ των μυστικών που θα αποκαλύψουμε, είναι και τα εξής:

❗ Γνωστός λόφος της Αθήνας, κρύβει επιμελώς στο εσωτερικό του, ένα επιβλητικό στρατιωτικό καταφύγιο.

❗ Κάπου στον Πειραιά και πίσω από δύο βαριές θωρακισμένες πόρτες, ξεκινά μια εντυπωσιακή, υπόγεια στοά.

❗ Στο πολύβουο Κολωνάκι, οι περαστικοί βαδίζουν αμέριμνοι πάνω από μια μεταλλική σχάρα… αγνοώντας ότι ακριβώς από κάτω τους, ξεκινά η σκάλα που οδηγεί σε ένα καταφύγιο του 1938.

❗ Μέσα σε ένα πρόσφατα ανακαινισμένο φωτεινό κτίριο, διασχίζοντας μια μακριά και σκοτεινή στοά, οδηγούμαστε σε ένα καταφύγιο «ειδικής χρήσης».

❗ Στο πλημμυρισμένο υπόγειο ενός εργοστασίου, αποκαλύπτεται ένα καταφύγιο, μετά από 45 χρόνια.

❗ Ένα μεγάλο γερμανικό καταφύγιο, βρίσκεται κάτω από κεντρική λεωφόρο του Πειραιά, 10 μέτρα κάτω από τη γη.

Θα λάβετε στο email σας το link το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε στην πλατφόρμα zoom την ημέρα και ώρα της εκδήλωσης.

Μαζί με τον Κωνσταντίνο Κυρίμη.

Διοργάνωση: Kedros Travel

Κυριακή  28/2

18:00

Κόστος εισιτηρίου 8,00Ε

Βρες το εισιτήριο σου στο viva.gr!