Δίκη Χρυσή Αυγή
Πλάνα από την εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΙ

Δίκη Χρυσής Αυγής: 7/10/2020, οι δρόμοι στην Αθήνα κλειστοί με χιλιάδες κόσμο έξω από το Εφετείο. Όλοι να περιμένουν την απόφαση της Προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτη για τους κατηγορούμενους νεοναζί που δικαίως χαρακτηρίστηκαν ως «ένας μισαλλόδοξος, βίαιος, ναζιστικής μορφής και δομής μηχανισμός που εκφράστηκε με λόγια και έργα ακραία».

Η έναρξη της Χρυσής Αυγής ξεκινάει το 1980 με την ίδρυση της και άρχισε να δραστηριοποιείται το 1993. Το 2015 στις εκλογές με ποσοστό 6,9% ανήλθε σε 3ο κόμμα κερδίζοντας 18 έδρες στην Βουλή και κερδίζοντας την ανησυχία όλων των υπόλοιπων πολιτών για τη νίκη και τα αποτελέσματα που θα φέρει στην κοινωνία μας.

Το διάστημα της δράσης της ακολούθησαν αρκετά γεγονότα που προμήνυαν την εγκληματική της διάθεση, όπως η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, η επίθεση στην Ρένα Δούρου και την Λιάνα Κανέλλη on air σε πρωινή εκπομπή, η επίθεση στο ΠΑΜΕ, τα οποία κορυφώθηκαν με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Φτάνοντας σήμερα, το 2020 να καταδικάζονται τα μέλη της Χρυσής Αυγής για την ναζιστική και φασιστική τους δράση και να χαρακτηρίζονται ως εγκληματική οργάνωση.

Από τη νίκη το 2015, στην θρυλική τους ήττα το 2020 ένα τραγούδι δρόμος. Το Σιγά Μην Κλάψω, Σιγά Μην Φοβηθώ. Σιγά Μην Φοβηθώ, ένα σύνθημα που έλαμψε στην Λεωφόρο Συγγρού από τις φωτεινές επιγραφές της Στέγης ιδρύματος Ωνάση. 11:00 έδειξε το ρολόι όταν από τα μεγάφωνα του Εφετείου ανακοινώθηκε η απόφαση του χαρακτηρισμού ως εγκληματική οργάνωση.

Οι κραυγές πανηγυρισμού των 30.000 πολιτών ήχησαν σε όλη την Αθήνα, με τα μεγαλύτερα decibel ήχου να καταγράφονται από την φωνή της κυρίας Μάγδας Φύσσα που σχημάτισαν την φράση “Τα κατάφερες γιε μου”, δημιουργώντας ανατριχίλα σε όλους.

Αυτή η συγκέντρωση ίσως ήταν η μοναδική που δικαιολογείται στις μέρες κορονοϊού όπου κάτι τέτοιο θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην κλίμακα κρουσμάτων της Αττικής, καθώς ήταν μια μέρα που έπρεπε να φανούμε ενωμένοι ενάντια στην εγκληματική αυτή οργάνωση. Αυτό όμως που πρέπει να μας προκαλεί ανησυχία είναι ότι ακόμα υπάρχουν τάγματα της

οργάνωσης που διαμαρτύρονται και μέλη της οργάνωσης που κάνουν δηλώσεις και ζητούν ελαφρυντικά στις ποινές τους, οι οποίες ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Μπορεί η Χρυσή Αυγή να μηδένισε στις 7 Οκτωβρίου αλλά ακόμα δεν έχει εξαλειφθεί. Ας ελπίσουμε στην ηρεμία της ψυχής του Φύσσα. Ας ελπίσουμε στην απονομή δικαιοσύνης και στην νίκη της δημοκρατίας που προάγει η χώρα μας.

Έλενα Μεταξοπούλου