Δημήτρης Αστερίου

Ο καλλιτέχνης Δημήτρης Αστερίου τολμά  με αντιπερισπασμό να στήσει αντισταθμίσεις και να μας συστήσει  μια άγραφη και γραμμένη προσωποθήκη.

Εστιάζει έντεχνα σε επίκαιρες  μορφές  και φιγούρες που γεννούν γραπτά  κείμενα μέσα από τη φυσική, την υβριδική και την  άυλη παρουσία τους.

Οι πολλαπλοί μεταφραστικοί δεσμοί τους με τη σύγχρονη τέχνη τίθενται στο επίκεντρο της έκθεσης που αναδεικνύει παράλληλα  ποιητικές και πολιτικές όψεις  καθώς και δυνατότητες ενός ευρύτατου σήμερα καλλιτεχνικού ριζοσπαστισμού, που συχνά και εύλογα  αυτοπροσδιορίζεται ως  ακτιβισμός.

 

Αντικείμενο της επιθυμίας  του δημιουργού πέρα από την  τεκμηριωμένη αφύπνιση ,το ξύπνημα και την δραστική εγρήγορση  είναι οι  κεντρικοί χαρακτήρες  του να τεθούν ευπρόσδεκτα και αποδεκτά σε νέες μυθοπλασίες, μελέτες, έρευνες, προσδιορισμούς και προσανατολισμούς χωρίς ωστόσο να απεμπολίσουν  ποτέ ούτε λεπτό το αρχικό ιστό και ρυθμό η τους λόγους ύπαρξης  και επιβολής τους .

Δημήτρης Αστερίου

Αναμφίβολα  τα σημαίνοντα εκτιθέμενα έργα γοητεύουν και συγκινούν το κοινό. Διασταυρώνονται με τη θέαση και  τις άλλες αισθήσεις. Μέσα από γλωσσικές και εννοιολογικές διαδικασίες διανοίγουν έναν αμφίσημο, συχνά ερμητικό χώρο ανάγνωσης.

Δημήτρης Αστερίου

Ο θεατής-αναγνώστης διασχίζει  εύληπτα τα σύνορα τους για να περάσει πέρα από τη γνώση και το νόημα ,κάποτε πέρα και  από την ίδια τη γραφή τους  σε χαρτογραφημένες με ιδιάζουσα ιδιαιτερότητα αισθητικές και διανοητικές περιοχές φορτωμένες ευέλπιστα  και ενθαρρυντικά  σε ανεκτίμητα  και χρήσιμα μοτίβα.

Δημήτρης Αστερίου

Σε στοιχεία εντυπωσιασμού και έντονης στασιοποίησης που δρουν στο φωτεινό κρεσέντο  μακριά από κάθε  μυστικότητα ,σε καταστάσεις που σίγουρα  εμπνέουν  πάντα. Που  ως ανοιχτή μεταφορά και διαδικασία εργαλείων επιτρέπουν να αναζητήσουμε απροκατάληπτες  και εναλλακτικές θέσεις εκτός κανόνα, που συνδέονται με αποσιωπημένες, απαγορευμένες, άγραφες ή μη κατανοητές σελίδες.

Δημήτρης Αστερίου

Στα έργα και τα ουρανομήκη θέματα που παρακολουθούμε  διεκδικούν επίσης καίρια και κύρια  θέση οι ιδέες και οι ιδεοληψίες .Όσα γράφτηκαν και όσα θα μπορούσαν να γραφούν και δεν γράφτηκαν.

Δημήτρης Αστερίου

Οι συνθέσεις του ρηξικέλευθου Δημήτρη Αστερίου  διασχίζουν εμφατικά λεωφόρους αλληλουχίας και διαλέγονται ανάμεσα σε  γλωσσικές αναφορές και περιεχόμενα που αποτελούν σπαράγματα  με  κοινή  μήτρα τους εμβληματικούς σχεδιασμούς ενός λαβύρινθου με αναγνωστήρια, αρχεία και στάσεις ζωής , σε δημόσιους και ιδιωματικούς  χώρους ,σε  πτέρυγες με διαφορετικά επίπεδα που  μετατρέπουν  τις δαιδαλώδεις υπόγειες διαδρομές και μας μεταφέρουν ευχάριστα σε άλλες διαστάσεις διευθετήσεων και ζωτικών διαπραγματεύσεων .

Λεόντιος Πετμεζάς, σύγχρονος θεωρητικός, ιστορικός τέχνης, βιβλιοκριτικός, συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στα Χανιά Κρήτης