Δημήτρης Αστερίου

Ο ζωγράφος – εικαστικός Δημήτρης Αστερίου σας προσκαλεί στα εγκαίνια της Έκθεση Ζωγραφικής με τίτλο «Ανακατασκευή», που θα διοργανωθεί στην Πνευματική Εστία Νίκαιας -Π.Ε.Ν. (Δ. Καρακουλουξή 45, Νίκαια), την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, ώρα: 19.00μμ.

Η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Αστερίου «Ανακατασκευή», εντάσσεται στα πλαίσια των εγκαινίων του ανακαινισμένου κτιρίου της Πνευματικής Εστίας Νίκαιας.

Η Πνευματική Εστία Νίκαιας (Π.Ε.Ν), ιδρύθηκε το 1958, μόλις 14 χρόνια μετά την αδιανόητη τραγωδία του μπλόκου της Κοκκινιάς, από μια ομάδα νέων ανθρώπων, που ανεξάρτητα από την κοινωνική τους αφετηρία, επιδίωξαν να δώσουν φωνή στην πολιτισμική ζωή της πόλης.

Με κοινό στόχο τους την ενίσχυση και προβολή του πνευματικού και καλλιτεχνικού έργου, το γόνιμο δημοκρατικό διάλογο, αλλά και την τολμηρή πρωτοτυπία της έκφρασης, αναδεικνύουν τις τέχνες «κεντρικές για τη ζωή των πολιτών, ως σήμα κατατεθέν της τοπικής και εθνικής ταυτότητας».

Στεγασμένη σε ένα όμορφο διώροφο σπίτι στην οδό Καρακουλουξή, η Π.Ε.Ν με την αδιάκοπη παρουσία της όλα αυτά τα χρόνια υποδέχτηκε μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας: Μανώλης. Αναγνωστάκης, Τίτος Πατρίκιος, Κική Δημουλά, Γιώργος Χρονάς, Νίκος Χουλιαράς, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Γιώργος Μανιώτης, Θόδωρος. Αγγελόπουλος, Κώστας Μπάκας, Διονύσης Σαββόπουλος, Λουκιανός Κηλαϊδόνης, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Κουρουπός, Νότης Μαυρουδής, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Βαγγέλης Γερμανός, Νένα Βενετσάνου και πόσοι άλλοι δεν βρέθηκαν κάτω από την φιλόξενη στέγη της.

Ο Δημήτρης Αστερίου, επιλέγει φωτογραφίες από το πολύ πλούσιο αρχείο της Εστίας, στις οποίες απεικονίζονται τόσο μέλη της Π.Ε.Ν., όσο και επισκέπτες. Το ενδιαφέρον του ζωγράφου εστιάζει στην επιδραστικότητα της παρουσίας της Εστίας μέσα στο χρόνο.

Οι παλιές αυτές φωτογραφίες μεγεθύνονται, και επι-ζωγραφίζονται, μεταμορφώνονται. Οι άνθρωποι γίνονται δέντρα, σπίτια, ενώ ο ίδιος ο χώρος της Π.Ε.Ν μετατρέπεται σε προέκταση φύσης.

Μνήμες όσων που άφησαν πίσω, οι χαμένες εστίες, οι τόποι πέρα από το Αιγαίο, αλλά και τα συστατικά της καινούριας ζωής, τα σπίτια της Κοκκινιάς η καινούρια πατρίδα σμίγουν με τις ζωντανές αναμνήσεις από τις δράσεις της Π.Ε.Ν που συνεισέφεραν στην ανάπτυξη και την σύσφιξη των δεσμών της τοπικής κοινότητας.

Με χρώματα καθαρά, ζωντανά που θαρρείς πως ξεφεύγουν από τα στενά πλαίσια του έργου, σε αντιπαραβολή με τις ασπρόμαυρες πρωτότυπες φωτογραφίες, συμβολίζουν την νέα ζωή που αποκτά το κτίριο με την ανακατασκευή του αλλά και την ίδια την οντότητα της Εστίας που αψηφά τα χρόνια που έχουν περάσει και ατενίζει το μέλλον με καινούρια δύναμη και αισιοδοξία.

Έτσι η αναφορά δεν περιορίζεται μόνο στην ανακατασκευή αυτή καθ’ εαυτή του κτηρίου, αλλά και στην επιδραστικότητά της τόσο στα μέλη της όσο και στην ευρύτερη κοινωνία της Νίκαιας.

Στο χώρο θα υπάρχει επίσης, οπτικοακουστική εγκατάσταση που θα αναφέρεται στα πρακτικά των συνεδριάσεων που οδήγησε στην απόφαση της Ανακατασκευής του κτηρίου της Εστίας.

Η Έκθεση του Δημήτρη Αστερίου«Ανακατασκευή», θα φιλοξενηθεί από τις 7 έως και τις 27 Οκτωβρίου 2022, στον Πνευματική Εστία Νίκαιας (Π.Ε.Ν.)

Τσέκαρε κι αυτό:

Christina Aguilera : Κυκλοφορεί το τελευταίο κεφάλαιο του project “AGUILERA”

GNTM : Άραγε υπάρχει diversity