Μετά το Superman και τον Batman ένας από τους πιο γνωστούς σούπερ ήρωες είναι ο περίφημος Σπαρτιάτης πολεμιστής Kratos από το παιχνίδι που σαρώνει την υφήλιο God of War.
Αυτό είναι το δεδομένο! Αυτό όμως που προκαλεί έκπληξη είναι πως ένας Έλληνας, ένας ταλαντούχος Έλληνας ηθοποιός ενσαρκώνει τον Kratos. Αυτή η βαθιά μπάσα και ανατριχιαστική φωνή του Kratos είναι η φωνή του Δημήτρη Χαβρέ. Ενός ηθοποιού με πολλά χιλιόμετρα στο θέατρο, τις μεταγλωτίσεις που σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει τη φωνή του έστω κι αν δεν ξέραμε σε ποιον ανήκει αυτή η φωνή.
Είναι ο Δημήτρης Χαβρές! Ο ηθοποιός που αυτή τη σεζόν βρίσκεται στο θέατρο Arroyo κάθε Παρασκευή στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 18:00 με την παράσταση “Διάδρομος 2”, ένας φουτουριστικός μονόλογος της Ευσταθίας με στοιχεία μαύρης κωμωδίας και σε σκηνοθεσία της Μάνιας Παπαδημητρίου.
Ο Δημήτρης Χαβρές λοιπόν μιλάει στο Citynow.gr και στον Πραξιτέλη Σαραντόπουλο για την καριέρα του, τις εκπλήξεις, την τηλεόραση και τα παιχνίδια της μοίρας, αλλά και για την επιτυχημένη θεατρική παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί.
Πώς έφτασε ένας Έλληνας ηθοποιός να είναι η φωνή του πιο διάσημου ήρωα παγκοσμίως του Kratos;
Έγινε ένα μεγάλο casting, έγινε μία πρώτη διαλογή, μία δεύτερη διαλογή… και έστειλαν τους 3 επικρατέστερους voice actors, στα Santa Monica Studios! Όπου έκαναν την τελική επιλογή! Μια διαδικασία που όσο γινόταν, δεν μου ήταν ακόμη ξεκάθαρο, το πόσο μεγάλος και σπουδαίος ήταν αυτός ο χαρακτήρας για τον κόσμο του gaming!
View this post on Instagram
Καταλάβαινα φυσικά πόσο σπουδαίο ήταν, το γεγονός ότι θα υπήρχε πλέον στο menu του παιχνιδιού η επιλογή του να το παίξεις ακούγοντας Ελληνικά και αυτό ήταν ήδη πολύ σημαντικό, για μια αγορά μικρή όπως η Ελλάδα! Πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά το Play Station!– Ήξερες μέχρι τότε ποιος είναι ο Kratos και τι είναι το God of War; Γνώριζες ότι είναι το πιο γνωστό παιχνίδι σε όλο τον κόσμο;Γνώριζα τον χαρακτήρα και το παιχνίδι φυσικά, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ το μέγεθος της αγάπης, που είχαν και έχουν οι gamers για αυτόν τον επικό τύπο!!! Πραγματικά, πέρα από το ότι είναι το πιο γνωστό παιχνίδι στον κόσμο του gaming… είναι και ένας πολύ αγαπημένος χαρακτήρας, ένας star, που αποκτώντας και Ελληνική φωνή, απογειώθηκε!!! Πολλοί μου λένε ότι του μοιάζω κιόλας, ο σκηνοθέτης του παιχνιδιού ο Γιάννης Κατσαρός, που είπε την επική ατάκα, όταν πλέον είχα πάρει το ρόλο και συναντηθήκαμε για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της δημιουργίας, της φωνής στα ελληνικά,μου είπε… «γιατί έκανες casting; … ας έστελνες μια φωτογραφία και τον είχες το ρόλο», χαριτολογώντας!!!!– Πότε συνειδητοποιείς ότι το να δίνεις τη φωνή σου στον Kratos είναι κάτι πραγματικά huge;Όταν άρχισαν στα social να συνδυάζουν ότι είμαι η φωνή του “Kratos” και ότι μοιάζουμε τόσο… μετά την συνέντευξη με τον PanosDent και μετά φυσικά στο Gameathlon, το καλοκαίρι και τώρα τέλος Νοεμβρίου… δεν έχω λόγια να το εκφράσω, είναι συγκινητική η αγάπη που έχω λάβει!!!– Σου άνοιξε αυτή η δουλειά το δρόμο για άλλες παραγωγές; Εδώ ή στο εξωτερικό!
Δούλευα ήδη στο εξωτερικό, ίσως και περισσότερο από όσο στην Ελλάδα, κάνοντας eLearning, για πανεπιστήμια της Αμερικής, σε καθαρεύουσα και Αρχαία Ελληνικά, σε μουσεία, τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά! Όμως σίγουρα μου έφερε πολλά δώρα ο φίλος “Kratos” που δεν είναι απαραίτητα, μόνο δουλειές, αλλά και νέους συνεργάτες & φίλους από ένα χώρο που ήταν άγνωστος για μένα και είναι θεαματικός και πολύ εκδηλωτικά αγαπησιάρικος!
Και από τον Kratos να σε πάω στο πάω στο παρελθόν! Όλοι θυμόμαστε τον Καραγκούνη στους Στάβλους της Εριέτας Ζαΐμη.
Χαχαχαχαχαχαχα! Χαιρετώ σας!!! … εγώ να δεις!!! Ήταν η πρώτη μου τηλεοπτική δουλειά!
Ο κόσμος καταλαβαίνει πως είσαι εσύ; Πώς η φωνή του Kratos είναι ο γνωστός Καραγκούνης από τη μεγαλύτερη ίσως κωμωδία της ελληνικής τηλεόρασης;
Ο κόσμος τώρα ποια καταλαβαίνει ότι ο Χαβρές, ο Δημήτρης όπως με λένε οι νέοι, ήταν και ο Καραγκούνης από τους Στάβλους και βρίσκουν και μου θυμίζουν ακόμη και guest εμφανίσεις μου σε σειρές όπως το «Ευτυχισμένοι μαζί», «Κόκκινο δωμάτιο» … ότι ο Χαβρές, ήταν αυτός τότε και ότι ο Χαβρές είναι ο “Kratos”… έχει πολύ πλάκα, γιατί αναγνωρίζουν από τη φωνή μου πλέον τα πάντα, εκφωνήσεις, διαφημίσεις, μέχρι και παλαιότερα ραδιοφωνικά σποτάκια!
– Αυτή η δουλειά αποδείχθηκε τελικά καταλυτική για τη ζωή σου! Τι θυμάσαι από εκείνη την εποχή; Τι σε στιγμάτισε;
Αυτή η σειρά όχι απλά με στιγμάτισε γιατί ήταν η πρώτη μου, αυτή η δουλειά μου έδωσε τόσα όσα ούτε η φαντασία μπορεί να γεννήσει!!! Μου έδωσε μία δεύτερη μάνα, όταν εγώ άρχισα να καταλαβαίνω ότι χάνω τη δική μου που ασθένησε πολύ νέα, στα 50 και έφυγε στα 58… μου έφερε στη ζωή μου τη Βέτα!
Έγινα κολλητός της, κάτι σαν γιος… μου είχε αδυναμία γιατί είχε χάσει δύο αγόρια η Βέτα και εγώ δεν ξέρω γιατί, ένιωσα από την πρώτη στιγμή την ενέργεια της, αυτή τη μεγάλη της αγκαλιά, την ασφάλεια και την αγάπη της μάνας… η Βέτα μου! Έπειτα συνάντησα την κόρη της… τη Λιάνα… που να φανταζόμουν ότι η Βέτα θα γινόταν πραγματικά μάνα για μένα και γιαγιά της κόρης μου!!!
Μακάρι όλοι να είχαν μια «πεθερά» σαν τη Βέτα! Μακάρι η Βέτα να ήταν εδώ…! Μου λείπει πολύ! Είμαστε 19 χρόνια με τη Λιάνα και βαδίζουμε στα 20, έχουμε την Ελισάβετ που είναι λίγο πριν τα 16… και έχουμε την Βέτα, από κάπου εκεί ψηλά να μας αγκαλιάζει με την αγάπη της… έρχονται στιγμές που με πιάνω να λέω ή να κάνω πράγματα που θα έλεγε ή θα έκανε εκείνη… χαμογελάω και νιώθω σαν να είναι εδώ!
Ναι οι «Στάβλοι» μου έφεραν όλα όσα είμαι σήμερα όχι επαγγελματικά, αλλά ως άνθρωπος Και καμαρώνω να είμαι μπαμπάς της Ελισάβετ, που είναι ένα νέο κορίτσι, πολυτάλαντο σαν τη γιαγιά της, τη Βέτα Μπετίνη και σαν τη μαμά της τη Λιάνα!
– Φέτος σε βλέπουμε σε μία παράσταση στο θέατρο Arroyo που πραγματικά θέλει απίστευτες ικανότητες. Πέρα από τις υποκριτικές, αλλά και σωματικές. Μίλησέ μας λίγο για αυτή την παράσταση.
Είναι ένας μονόλογος πρόκληση από όποια πλευρά και να το δεις! Μέσα σε μία ώρα, μονολογώντας, ζωντανεύω ένα χαρακτήρα φουτουριστικό, κάπου στο 2050… γύρω στα 50, δηλαδή περίπου στην ηλικία μου, που μας μεταφέρει σ΄ένα δυστοπικό μέλλον, που όταν γράφτηκε πριν 12 χρόνια, έμοιαζε όντως μακρινό… όμως σήμερα, με το AI, να εισβάλει στην καθημερινότητα μας τόσο υποδόρια, με τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης να μιμούνται τις ανθρώπινες αντιδράσεις… είναι σαν να μπαίνουμε σε μια εποχή που οι άνθρωποι γίνονται ρομπότ και τα ρομπότ εξανθρωπίζονται!!!
Αυτός ο χαρακτήρας που γίνομαι αυτά τα 60 λεπτά στο «Διάδρομο 2» της Ευσταθίας, λέει όλα όσα σκεφτόμαστε και φοβόμαστε να πούμε… είναι μια τεράστια πρόκληση να σε σκηνοθετεί η σπουδαία Μάνια Παπαδημητρίου, σ΄ένα ρόλο που έπαιξε πρώτα η ίδια, στον πρώτο «Διάδρομο»… ένας ρόλος που περνάει τόσες ψυχικές διακυμάνσεις, μονολογώντας… και μάλιστα… περπατώντας ή τρέχοντας ασταμάτητα, πάνω σ΄ένα διάδρομο γυμναστηρίου, για μία ώρα!!!
Κάνω ένα τεστ κοπώσεως κάθε μέρα, με απλά λόγια… και δύο φορές την εβδομάδα, μπροστά σε κοινό… και μιλώντας ασταμάτητα!!! Ναι… όταν έπεσε η ιδέα να ανεβάσουμε αυτό το έργο… στην αρχή τρόμαξα στην ιδέα!!! Αν σκεφτείς ότι από τον Ιούνιο, το πιο ζεστό καλοκαίρι που θυμάμαι… εγώ κάνω κάθε μέρα 2 ώρες διάδρομο… ναι το λες σπουδαίο!!!!
Νέοι που έρχονται στο Θέατρο και με βλέπουν στην παράσταση, μου λένε το κορυφαίο… εεε βέβαια, μόνο εσύ θα μπορούσες να το κάνεις αυτό που είσαι και ο Kratos!!!! Έχουν χιούμορ πολύ αυτά τα παιδιά, που κάποιοι τα νομίζουν καμένα!!! Παρότι πολλά από αυτά τα παιδιά, έρχονται για πρώτη φορά στο θέατρο, ως ενήλικες!!!
– Πες μας τρεις λόγους για τους οποίους ένας θεατής πρέπει οπωσδήποτε να δει αυτή την παράσταση;
Πρώτον γιατί το θέμα που πραγματεύεται μας αφορά όλους!
Δεύτερον γιατί είναι μια μεγάλη έκπληξη το τί είναι αυτός ο χαρακτήρας και όλα τα ερωτήματα που γεννώνται μέσα από το έργο, απαντώνται με έμμεσο τρόπο, ξεκάθαρα, αγγίζοντας όλους μας… με τρόπο αδιαπραγμάτευτο όπως είναι και η αλήθεια… και τρίτον γιατί πραγματικά και εγώ αν δεν έπαιζα αυτό το έργο θα ήθελα να δω, πώς ένας ηθοποιός,
όχι αθλητής, γράφει τόσα χιλιόμετρα στο κοντέρ του διαδρόμου και καταφέρνει… αν το καταφέρνει… να γίνεται αυτός ο χαρακτήρας, γέννημα της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας της Ευσταθίας, που με την σκηνοθετική μαεστρία της Μάνιας Παπαδημητρίου, «λιώνει» μπροστά στο κοινό!!!
Στην Αθήνα έχουν ανοίξει δεκάδες θέατρα πια; Πιστεύεις πως μία πόλη όπως η Αθήνα αντέχει; Ο κόσμος επιλέγει τελικά το θέατρο;
Είναι πολύ ευχάριστο αυτό!!! Είναι σπουδαίο σε μια πόλη όπως η Αθήνα του 2024, μετά από όλα όσα έχουμε περάσει, ως κοινωνία, οικονομική κρίση, ως ανθρωπότητα, υγειονομική κρίση, αλλά και ως μονάδες στο μικρόκοσμο του ο καθένας μας, να έχουμε την διέξοδο της τέχνης του θεάτρου, είτε ως δημιουργοί, είτε ως συνωμότες θεατές!!!
Το θέατρο είναι ερωτική πράξη… θέλει δύο, τους δημιουργούς από τη μία και το κοινό από την άλλη… αν δεν υπάρχει το κοινό είναι σαν την ερωτική πράξη που είναι ένας… καταλαβαίνετε πώς λέγεται αυτό! Όμως, είναι δύσκολο πολύ, για τις παραστάσεις τις μικρότερες, τις off Broadway… που δεν παίζονται σε μεγάλα θέατρα της πρώτης γραμμής… που δεν πρωταγωνιστούν, όχι πάντα τουλάχιστον, άνθρωποι της τηλεόρασης με ότι συνεπάγεται αυτό, είναι πολύ πιο δύσκολο να επικοινωνηθούν… ο στόχος είναι να αντέξουν και να μαθευτούν από στόμα σε στόμα, ώστε να προλάβει να έρθει ο κόσμος να τις δει!
Συνήθως ξεκινάνε πολλές παραστάσεις, για λίγες παραστάσεις και αν αντέξουν συνεχίζουν!
Με την τηλεόραση; Ποια είναι η σχέση σου πια; Είναι εργαλείο για έναν άνθρωπο του θεάτρου όπως εσυ;
Η Τηλεόραση στην εποχή μας, αλλά και σε κάθε εποχή, είναι ένα μέσο που σε βάζει μέσα στα σπίτια, που φυσικά δίνει την επιλογή στο θεατή να αλλάξει κανάλι, αλλά που όπως και να το κάνουμε, σε κάνει αναγνωρίσιμο, σε κάνει προσιτό! Αυτό είναι κάτι που θα φέρει πιο εύκολα τον κόσμο στο να έρθει να σε δει στο θέατρο! Στο να σε ζητούν θεατρικοί επιχειρηματίες, στο να βρεις παραγωγό πιο εύκολα, στο να έχεις πιο εύκολη πρόσβαση στα κανάλια και τις εκπομπές να επικοινωνήσεις το τί κάνεις στο θέατρο… βλέπω τηλεόραση, θαυμάζω πολλές τηλεοπτικές δουλειές.
Δεν είμαι άνθρωπος που βάζω ταμπέλες! Θέλω πραγματικά να μου δοθεί η ευκαιρία, γιατί δεν έχω κάνει πολλά πράγματα τηλεοπτικά να παίξω κάτι, που κάποιος θα έχει φανταστεί για μένα, ή που βλέποντας με θα πει, ναι αυτό θα ήθελα να το παίξει αυτός ο ηθοποιός! Θέλω να πιστεύω πώς όλοι έχουμε μία θέση, που αργά η γρήγορα αναγνωρίζεται!
Όλες αυτές οι αναφορές περί τοξικότητας στην ελληνική τηλεόραση έχουν σχέση με το θέατρο; Υπάρξει τοξικότητα εκεί;
Υπάρχει τοξικότητα παντού! Στο super market, στις τράπεζες, σε κάθε εργασιακό τομέα… παντού! Ηθοποιός δεν σημαίνει ότι σίγουρα είναι φως, αλλά σίγουρα αναζητά το φως! Είτε αυτό είναι τηλεοπτικό, είτε αυτό είναι θεατρικό, είτε είναι αυτό που φέρει ο κάθε άνθρωπος ως μια οντότητα προερχόμενη από το φως! Το να είσαι στο φως σημαίνει ότι πρέπει να βρεθείς στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή! Χρειάζεται συγχρονικότητα! Χρειάζεται και τύχη δηλαδή!
Δεν το λέω μοιρολατρικά, αλλά δεν αρκεί το πόσο δουλεύεις, το πόσο ταλαντούχος είσαι, το πόσες γνωριμίες έχεις… χρειάζεται όπως σε όλα τα πράγματα, να πιστεύεις στον εαυτό σου, για να βρεθεί στο πεδίο σου και αυτός που θα σ΄ εμπιστευτεί! Έρχεται όμως και κάποια στιγμή που πρέπει να πεις και να το πιστέψεις, ότι τώρα αυτό που περιμένω να κάνουν οι άλλοι για μένα, θα το κάνω εγώ με ότι εργαλεία, με ότι μέσα διαθέτω για μένα!!!
View this post on Instagram
Εδώ βρίσκομαι, σε κάτι που αγαπώ, που απολαμβάνω, που το χαίρομαι και εύχομαι να είναι πολλά ακόμη τα χιλιόμετρα που θα τρέξω στον «Διάδρομο 2» όπου και σας περιμένω!!!Συνέντευξη στον Πραξιτέλη Σαραντόπουλο