Δήμος Αθηναίων

Ένα νέο πρόγραμμα που στοχεύει στην πρόληψη και την προστασία της υγείας των παιδιών οικονομικά ευάλωτων οικογενειών της πρωτεύουσας θέτει για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο Δήμος Αθηναίων.

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου διευρύνει το πλέγμα των κοινωνικών δράσεων του και σε συνεργασία με την Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρέχει υπηρεσίες προληπτικής οδοντιατρικής σε παιδιά ηλικίας έως 12 ετών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

Οδοντίατροι από το Εργαστήριο Παιδοδοντιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την Αναπλ. Καθηγήτρια & Διευθύντρια Σωτηρία Γκιζάνη σε συνεργασία με τον Αναπλ. Καθηγητή κ.Βασίλειο Παπαϊωάννου (Εργ. Προληπτικής & Κοινωνικής Οδοντιατρικής), υποδέχονται τα παιδιά κάθε Σάββατο στο Κοινωνικό Οδοντιατρείο του Κέντρου.

Πραγματοποιούν οδοντιατρική εξέταση και καταγραφή της στοματικής υγείας του κάθε παιδιού, διαγιγνώσκουν τυχόν προβλήματα και ενημερώνουν τους γονείς για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν, ενημερώνουν και εκπαιδεύουν τα παιδιά στους βασικούς κανόνες στοματικής υγιεινής, καθώς και στη σωστή χρήση οδοντόβουρτσας (και οδοντικού νήματος -ανάλογα με την ηλικία τους).

Η διεξαγωγή του προγράμματος Προληπτικής Οδοντιατρικής στα παιδιά συνοδεύεται από μελέτη – καταγραφή της οδοντοστοματολογικής κατάστασης, των αναγκών, αλλά και των συνηθειών στοματικής υγιεινής και διατροφής των απόρων παιδιών του Δήμου Αθηναίων, ώστε να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ του χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και του επιπέδου στοματικής υγείας των παιδιών και να σχεδιαστούν στοχευμένα προγράμματα για τον συγκεκριμένο πληθυσμό.

Σημαντικό εκπαιδευτικό «εργαλείο» στα χέρια των οδοντιάτρων που «τρέχουν» το πρόγραμμα είναι το kit Αγωγής Στοματικής Υγείας που παρέχεται δωρεάν από την Colgate στο τέλος της επίσκεψης σε κάθε παιδί.

Το kit περιέχει μία οδοντόβουρτσαδύο μικρά σωληνάρια οδοντόκρεμας και ενημερωτικό φυλλάδιο με πολύτιμες συμβουλές για την ανάγκη του τακτικού βουρτσίσματος, τη χρήση νήματος και στοματικού διαλύματος, την κατάλληλη διατροφή για την προαγωγή της υγείας των δοντιών καθώς και συμβουλές για τους γονείς.

“Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, ώστε να προσφέρουμε περισσότερα στους αδύναμους συμπολίτες μας. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μάς δίνεται η ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά, που αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας μας, στο πώς να θωρακίσουν τη στοματική τους υγεία. Η πρωτοβουλία αυτή σε συνεργασία με την Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, είναι πραγματικά μια επένδυση για το μέλλον”, σημειώνει ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων κ. Γρηγόρης Λέων.