Δόντια

Δόντια

: Tο υπερβολικό φθόριο μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που νομίζουμε στο σμάλτο των δοντιών μας, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα των επιστημόνων. Αυτό εν συνεχεία έχει ως αποτέλεσμα την οδοντική φθορίωση μία μη αναστρέψιμη αναπτυξιακή διαταραχή των δοντιών στην παιδική ηλικία.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε και ισχύει πως το φθόριο έχει προστατευτικές ιδιότητες για τα δόντια και τι διαβρώσεις που μπορεί να υφίστανται. Για το λόγο αυτό το φθόριο υπάρχει στο νερό που πίνουμε αλλά και είναι ένα βασικό συστατικό σε πολλές οδοντόκρεμες.

Ωστόσο, αυτό συμβαίνει στις χαμηλές ποσότητες φθορίου, γιατί στις μεγάλες τα δεδομένα αλλάζουν. Η υπερβολική ποσότητα έχει ως αποτέλεσμα την οδοντική φθορίωση και στη συνέχεια αυτό φέρνει τον λεγόμενο αποχρωματισμό των δοντιών και αυτά τα λευκά σημάδια που συχνά βλέπουμε πάνω στα δόντια μας. Η φθορίωση συμβαίνει όταν τα παιδιά από τη γέννηση τους έως την ηλικία των εννέα ετών εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα φθορίου, κάτι που τελικά αυξάνει τον κίνδυνο βλαβών στα δόντια τους λόγω της εξασθένησης του σμάλτου.

Η συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science Signaling» και εκεί αναφέρεται πως το φθόριο μεταβάλλει στοιχεία του ασβεστίου μέσα στα κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό του σμάλτου. Μία άλλη έρευνα πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες αποδεικνύει πως το 30% του πληθυσμού εμφανίζει είτε λίγο είτε πολύ σημάδια οδοντικής φθορίωσης και οι ηλικίες ξεκινούν από έξι έως και 49 ετών.

Όπως είναι απόλυτα κατανοητό αυτό το πρόβλημα της οδοντικης φθορίωσης είναι αρκετά εντονο σε όποιες περιοχές το φθόριο είναι πλούσιο στα υπόγεια νερά. Ωστόσο, και στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυτή η διαταραχή των δοντιών είναι εξίσου έντονη. Για παράδειγμα αυτό το πρόβλημα με το σμάλτο των δοντιών υπολογίζεται πως μόνο στην Ινδία επηρεάζει περί τα 60 εκατομμύρια ανθρώπους.