Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης έργων κινεζικής τέχνης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, από τη ασιατική Συλλογή του Ιδρύματος Πασσά, πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Γουάνγκ, ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση και εκπρόσωποι κινεζικών οργανισμών που εδρεύουν στην Ελλάδα.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία επρόκειτο να εγκαινιάσει την έκθεση, τελικώς δεν παρέστη λόγω της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Πρόκειται για μια έκθεση η οποία επιχειρεί να αναδείξει τον πολιτισμό μιας χώρας η οποία το τελευταίο διάστημα έχει έλθει πολύ κοντά μας. Ο κινέζικος πολιτισμός έχει ένα κοινό με τον ελληνικό, είναι και οι δύο πανάρχαιοι και η επίδραση τους υπήρξε τεράστια στον παγκόσμιο πολιτισμό», είπε στον χαιρετισμό της κατά τα εγκαίνια της η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνη Π. Δελλαπόρτα.

«Η προετοιμασία της έκθεσης κινέζικων έργων τέχνης της συλλογής Πασσά ήταν μια πρόκληση και ένα τολμηρό εγχείρημα για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η μελέτη και η τεκμηρίωση των έργων οδήγησε σε βαθύτερους προβληματισμούς και άνοιξε νέους δρόμους επιστημονικής έρευνας. Ένα δείγμα παρουσιάζεται μέσα από τα έργα της ζωγράφου Ευσταθίας Μηλαράκη που διαπρέπει στην Κίνα και της οποίας τα έργα εμπνευσμένα από κλασικά έργα κινεζικής ζωγραφικής, “συνομιλούν” στο χώρο της έκθεσης με τα λίθινα έργα τέχνης που διακοσμούνται με κινεζικά ζωγραφικά τοπία» ανέφερε.