Βιβλιοθήκη

Τη νεοελληνική λογοτεχνία και “το εξαιρετικό έργο που πραγματοποιείται τους τελευταίους μήνες στον τομέα των μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων στη ρωσική”, θα προβάλει η Ελλάδα στη διεθνή έκθεση βιβλίου Non/fiction της Μόσχας και σε ειδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει προγραμματιστεί στην Αγία Πετρούπολη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα.

Αντιπροσωπεία του Υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής τη διευθύντρια Γραμμάτων, Αθανασία Παπαθανασίου, τη βραβευμένη ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, Φραγκίσκη Αμπατζόγλου και τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο θα παρουσιάσει, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στο κοινό της έκθεσης Non/Fiction τα επτά ελληνικά βιβλία, που έχουν μεταφραστεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη στη ρωσική, και θα μιλήσει για την ελληνική λογοτεχνία.

Νωρίτερα, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, η ελληνική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Πανεπιστημιο Λομονόσοφ για τους φοιτητές, ενώ την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, θα προβάλει το ελληνικό βιβλίο σε επιλεγμένο κοινό και δημοσιογράφους σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην πρεσβευτική κατοικία.

Στις 9 Δεκεμβρίου, έχει προγραμματιστεί από το Γενικό Προξενείο Αγίας Πετρούπολης μεγάλη εκδήλωση στη βιβλιοθήκη Μαγιακόφσκι, οπού θα γίνει παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παραμάρκου «Γκιάκ», ενώ την επομένη, η Φραγκίσκη Αμπατζόγλου θα μιλήσει σε διάλεξη-αφιέρωμα για την ελληνική λογοτεχνία και τις ρωσικές της μεταφράσεις στο πολιτιστικό κέντρο Dom Radio, όπου καλλιτεχνικός υπεύθυνος είναι ο Θεόδωρος Κουρεντζής. Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα μελών της ορχήστρας «Musica Aeterna» του Θεόδωρου Κουρεντζή.

Το πρόγραμμα της ελληνικής αντιπροσωπείας ολοκληρώνεται στις 11 Δεκεμβρίου με παρουσίαση των ρωσικών εκδόσεων της νεοελληνικής λογοτεχνίας σε μεγάλο βιβλιοπωλείο της Αγίας Πετρούπολης.