Η Ελιά Καλαμών είναι μία από τις καλύτερες επιτραπέζιες ποικιλίες στον κόσμο και καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στο νομό Μεσσηνίας στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.
Είναι μία περιοχή που ορίζεται στα βόρεια από τον ποταμό Νέδα και τα Αρκαδικά Όρη και στα ανατολικά από το όρος Ταϋγετο, ενώ συνορεύει με το νομό Ηλείας, το νομό Λακωνίας στα ανατολικά και το νομό Αρκαδίας.
Η ελιά Καλαμάτας είναι δέντρο μέτριας παραγωγικότητας, απαιτητικό σε εδαφική και ατμοσφαιρική υγρασία, ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους, στο δάκο και στο βερτισίλιο. Το δέντρο είναι αρκετά εύρωστο, τα κλαδιά του έχουν αναρριχητική τάση και χαρακτηριστικά μεγάλα φύλλα.
Η έκταση που καταλαμβάνει η επιτραπέζια ελιά Καλαμών είναι μόνο 3.400 στρέμματα με 165.000 ελαιόδεντρα και μέση παραγωγή 3.000 έως 3.500 τόνους. Αποτελεί το 3% του συνόλου της παραγωγής.
Ο καρπός έχει σχήμα κυλινδροκωνικό και θυμίζει ρόγα ποικιλίας σταφυλιού. Κατά μέσο όρο ο καρπός έχει βάρος 5-6 γραμμάρια και ο πυρήνας είναι λείος και αποσπάται εύκολα απ’ τη σάρκα.
Η επιδερμίδα του ώριμου καρπού αποκτά ένα βαθύ μαύρο χρώμα. Η ωρίμανση γίνεται τον Νοέμβρη και παρατείνεται σε περίπτωση υπερπαραγωγής.
Οι ελιές συγκομίζονται με τα χέρια όσο είναι ώριμες και αποθηκεύονται σε αλατόνερο όπου ξεπικρίζουν μέσω φυσικής ζύμωσης, χωρίς πρόσθετα, και η διαδικασία μπορεί να εξελιχθεί σε 6 μήνες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Ο τρόπος επεξεργασίας ονομάζεται «φυσική επεξεργασία» ή «Ελληνικός τύπος».
Οι Ελιές Καλαμών είναι προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996.
Τσέκαρε κι αυτά: