Έλλειψη αποδοχής

Έλλειψη αποδοχής: Ένα παιδί είναι αναγκαίο να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον ασφαλές, που επικρατεί αγάπη και όπου θα έχει τη δυνατότητα να σκέφτεται κα να ενεργεί ελεύθερα.

Τι γίνεται όμως όταν κάτι τέτοιο δεν συμβεί και ένα παιδί μεγαλώσει σε ένα ασταθές περιβάλλον, με ένταση, νεύρα όπου του μαθαίνουν πως για να του δώσουν αγάπη θα πρέπει να είναι αυτό που λέμε “καλό παιδί”.
Κάτι τέτοιο έχει σοβαρές συνέπειες στην ενήλικη ζωή ενός ανθρώπους και αυτές οι συνέπειες μπορεί να διαφέρουν. Για παράδειγμα αυτό το κενό οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να το γεμίσουν είτε με φαγητό, είτε με ποτό, δημιουργώντας κούφιες σχέσεις χωρίς νόημα ή σε πολλές περιπτώσεις με διαρκείς εναλλαγές συντρόφων.
Επίσης ένας τέτοιος άνθρωπος βάζει τρικλοποδιά στον εαυτό του και στις σχέσεις του (έλλειψη αποδοχής), αφού προσπαθεί άθελά του να πληγώσει τους συντρόφους του και φίλους του ειδικά εκείνους που αντίθετα με τους γονείς του προσπαθούν να του δώσουν αγάπη και ασφάλεια.
Αυτή η επιβεβαίωση που δεν πήραμε από τους γονείς μας γίνεται η αχίλλειος πτέρνα της ζωής μας, αφού λαχταράμε να την κατακτήσουμε μέχρι και τη ζητιανεύουμε. Ακόμα και όταν έρχεται η επιβεβαίωση από έναν άνθρωπο τότε καταφέρνουμε να την ματαιώσουμε ή να τη γκρεμίσουμε μόνοι μας για να νιώσουμε ξανά κενοί, όπως είχαμε μάθει από την παιδική μας ηλικία.