Η εμπιστοσύνη είναι ίσως το άλφα και το ωμέγα σε μία σχέση που θέλει να χαρακτηρίζεται υγιής και για να χτιστεί θέλει μεγάλο κόπο. Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος καταστρέψει την εμπιστοσύνη απέναντι σε έναν άνθρωπο. Μπορεί άραγε να ξαναχτιστεί;

Μεγάλο ερώτημα γιατί στην ουσία αυτός που χάλασε αυτό το αίσθημα τι ζητάει από τον άλλον ; Του ζητάει να ρισκάρει να ξαναπληγωθεί! Μεγάλο πράγμα να το ζητάς από κάποιον αυτό και θέλει θυσίες εάν φυσικά ενδιαφέρεται ο άλλος να το χτίσει ξανά από την αρχή.

ad

Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο άνθρωπος που ζητά ξανά να τον εμπιστευτούμε είναι πως δεν μπορεί να τάξει στον άλλον τον ουρανό με τα άστρα. Και γιατί; Γιατί εάν τάξετε πολλά τότε δεν θα μπορείτε να τηρήσετε την υπόσχεσή σας. Πρέπει να είστε αποφασισμένοι και προετοιμασμένοι να τάξετε τα πράγματα που μπορείτε σίγουρα να δώσετε γιατί αλλιώς θα δείξετε για άλλη μία φορά ότι είστε αφερέγγυοι.

Επίσης, το σημαντικό είναι να καταλάβει πως αυτός που θέλει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη το έχει πάρει απόφαση. Ο άλλος όμως ο άνθρωπος που έχει πληγωθεί δεν έχει τον δικό του χρόνο. Έχει τους δικούς του χρόνους και ο άλλος θα πρέπει να το σεβαστεί αυτό και να του δώσει όσο χρόνο χρειαστεί για να πειστεί πως υπάρχει τελικά ειλικρίνεια.

Ο άνθρωπος που ζητά πίσω την εμπιστοσύνη συνήθως δεν θέλει να στεναχωρήσει περισσότερο το άτομο που έχει ήδη πληγώσει. Για αυτό το λόγο μπορεί να μπει στη διαδικασία να πει μικρά ψεματάκια ή να κρύψει μερικά κομμάτια της αλήθειας. Αυτό θα ήταν ολέθριο γιατί ο άνθρωπος αυτός μπορεί να πληγωθεί από κάτι νέο που θα ακούσει, αλλά τουλάχιστον θα καταλάβει εκείνη τη στιγμή ότι λέει την αλήθεια.

Για να νιώσει ξανά ο άλλος εμπιστοσύνη μπορεί πολλές φορές να υπερβάλλει. Ίσως να χρεώσει περισσότερα πράγματα από όσα έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος και ίσως η τιμωρία του να είναι σκληρή. Τότε πρέπει να γίνει υπομονή από τον άνθρωπο που ζητάει την εμπιστοσύνη πίσω αλλά χωρίς όμως υπερβολές εάν πχ ο άλλος ο άνθρωπος από τη στεναχώρια του ξεπεράσει τα όρια.