Έντομα

Πλέον η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική κρίση έφερε και στην Ευρώπη τα έντομα όχι όπως τα ξέραμε, αλλά αυτή τη φορά με τη μορφή φαγητού.

 

Αυτό αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία στην ουσία όσο περίεργιο κι αν φαίνεται αποφάσισε να εγκρίνει την κατανάλωση ως φαγητό τριών ειδών εντόμων! Απίστευτο κι όμως αληθινό!

Και μάλιστα το αρμόδιο όργανο της Κομισιόν αφορά ποια είναι τα τρία έντομα που μπορεί να τρώμε. Και αυτό είναι οι οικιακοί γρύλοι, οι ακρίδες και το αλευροσκουλήκι.

Μάλιστα, οι επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη θεωρούν πως τα έντομα εάν μαγειρευτούν με έναν σωστό τρόπο, τότε μπορεί να μοιάζουν και στη γεύση ως κρέας. Μάλιστα, έφτασαν σε αυτό το σημείο, θεωρώντας πως μία τέτοια κατανάλωση είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον.

Οι ίδιοι θεωρούν με δεδομένα που έχουν πως τα έντομα είναι μία τροφη πλουσια σε πρωτεΐνη. Το άλλο που δεν ξέραμε είναι πως τα έντομα είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τη γνωστή θαυματουργή ουσία από τα ψάρια. Μάλιστα, τα έντομα σε σχέση με τα ψάρια έχουν επτά φορές περισσότερη ποσότητα στα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα.
Από τα τρία έντομα που έδωσε η Κομισιόν το πράσινο φως και για τροφή στην Ελλάδα, είναι άγνωστος ο αλευροσκώληκας, ο οποίος είναι μία προνυμφική μορφή του κίτρινου σκαθαριού. Για τη συγκεκριμένη νέα μας τροφή υπάρχουν ήδη πολλές συνταγές με τις περισσότερες αυτές να τη θέλουν καραμελωμένη με ζάχαρη έτσι ώστε να μοιάζει στη γεύση και στη μυρωδιά με το κρέας.

Αυτό που επίσης δεν γνωρίζαμε είναι πως σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ήδη φούρνοι που φτιάχνουν ψωμί για το οποίο χρησιμοποιούν κατά 20% αλεύρι που προέρχεται από σκουλήκια.

by Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Τσέκαρε κι αυτό:

Βρισηίδα Ανδριώτου : Στον Πειραιά με τον Μαρτίκα