Έπεσε το Facebook: Αυτή η εβδομάδα ήταν ένα γερό χαστούκι για το Facebook και το Instagram δύο από τα πιο επιτυχημένα social media, τα οποία δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη εμπιστεύονται, αλλά ίσως και δεν θα έπρεπε.

Οι πλατφόρμες Facebook, Instagram, Messenger και WhatsApp κατέρρευσαν κυριολεκτικά τη Δευτέρα και χρειάστηκαν πάνω από δέκα ώρες για να επανέλθουν στην κανονικότητά τους, με το θέμα να αναδεικνύεται πρώτο θέμα σε όλο τον πλανήτη.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο για ώρες ολόκληρες δεν μπορούσαν να έχουν καμία πρόσβαση τόσο στο Facebook όσο και Instagram, ενώ τα μηνύματα σε Messenger και WhatsApp ήταν όνειρο θερινής νυκτός.

Παρά το μήνυμα της εταιρείας πως γίνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες για να αποκατασταθεί η λειτουργία το συντομότερο δυνατό αυτό δεν κατέστη ποτέ εφικτό, αφού η μαζική βλάβη διήρκησε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που όμοιό του δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια.

Μετά από 15 ολόκληρα χρόνια ο πλανήτης έμεινε για ατελείωτες ώρες χωρίς Facebook, το οποίο συμπαρέσυρε και τα αδελφάκια του Instagram, Messenger και WhatsApp.

Αυτό ήταν ένα τεράστιο χτύπημα για τον κολοσσό των social media. Η φράση “έπεσε το Facebook” υπήρχε σε όλα τα πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, προκαλώντας άλλο ένα χτύπημα στην ήδη βεβαρημένη αξιοπιστία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για τεράστιο πρόβλημα ασφαλείας, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες accounts να περάσουν σε άλλα χέρια.

Αυτό ήταν ένα τεράστιο κόστος για το Facebook. Και σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε όλο αυτό το παγκόσμιο κραχ να γκρεμίσει κυριολεκτικά τη μετοχή του μέσου, αφού στη Wall Street η τιμή της μετοχής που κατέγραφε ήδη πτώση από την αρχή της συνεδρίασης, στη συνέχεια επιτάχυνε τις απώλειες και έφτασε κοντά στο 6%, που ισοδυναμεί με εκατομμύρια δολάρια χαμένα.

To τελειωτικό χτύπημα για τον γίγαντα

Ένα πρώην καμάρι του Facebook, η Φράνσις Χόγκεν που ήταν μηχανικός και υπεύθυνη προϊόντος του Facebook αποκάλυψε με έγγραφα εσωτερικά που διέρευσε στη Wall Street Journal πως ο όμιλος δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο παρά για τα χρήματα.

Συγκεκριμένα, η πρώην συνεργάτης του μέσου κατηγόρησε τον όμιλο πως επιλέγει το οικονομικό όφελος παρά την ασφάλεια των χρηστών.

Μετά από όλα τα παραπάνω, δικαίως θεωρείται η χειρότερη εβδομάδα από τότε που “γεννήθηκε” το Facebook.