Επιφανειακοί άνθρωποι

Οι επιφανειακοί άνθρωποι τείνουν να γίνουν πλειοψηφία στη σύγχρονη κοινωνία και για αυτό το λόγο είναι καλό να ξέρουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικά τους έτσι ώστε να τους αναγνωρίζουμε.

Στην ουσία ένας επιφανειακός άνθρωπος δεν έχει καμία γνώση για τον εαυτό του, για τον πραγματικό του εαυτό και βλέπει όλα τα πράγματα γύρω του στενόμυαλα, ενώ ασχολείται μόνο με το φαίνεσθαι και το περιτύλιγμα.

Επειδή αυτοί οι επιφανειακοί άνθρωποι δεν έχουν καμία γνώση για τον εαυτό τους είναι αδιανόητο για εκείνους να κάνουν αυτοκριτική. Μπορεί βέβαια να κρίνουν τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω τους με χαρακτηριστική ευκολία, αλλά για τον εαυτό τους καμία κριτική.

Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν ως ματαιόδοξοι γιατί τρελαίνονται να τους κολακεύουν οι άλλοι προκειμένου να δείχνουν τρομεροί και να μην αναγκαστούν να μπουν στα βαθιά του εσωτερικού τους κόσμου.

Φυσικά τέτοιοι άνθρωποι συνήθως μπορεί να δείχνουν δημιουργικοί και με ικανότητες αλλά ποτέ δεν τα αξιοποιούν αυτά προς όφελός τους και δείχνουν να ενδιαφέρονται μόνο για το άμεσο κέρδος.

Δείχνουν επίσης να αδιαφορούν για την εξέλιξή τους είτε την πνευματική είτε την εξέλιξη της ζωής τους και για αυτό μένουν σχεδόν πάντα στην αφάνεια ή ασχολούνται πάντα με τα υλικά αγαθά, αφού τους ενδιαφέρει μόνο το στάτους, οι γνωριμίες και φυσικά η οικονομική κατάσταση.

Προφανώς ένας άνθρωπος που κοιτάει μόνο το περιτύλιγμα αδιαφορεί για την ηθική και τις αξίες στη ζωή και όσο δεν αποφασίζουν να κάνουν ενδοσκόπηση, τότε θα κατηφορίζουν σε αυτή την πορεία.

Οι επιφανειακοί άνθρωποι χωρίς την επιβεβαίωση άλλων νιώθουν ένα τίποτα! Εάν αυτό αλλάζει είναι το μέγα ερώτημα και φυσικά η απάντηση είναι ναι αλλά θα πρέπει εκείνος να επιλέξει να αλλάξει και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποφασίσει ότι θέλει να βελτιωθεί και να διορθώσει τα κακώς κείμενα του εαυτού του.

Τότε και μόνο τότε οι άνθρωποι αυτοί θα μάθουν πως δεν χρειάζονται να έχουν την αγάπη κανενός για να αγαπήσουν τον εαυτό τους. Τότε θα νιώσουν την ευτυχία και θα μπορέσουν για πρώτη φορά να τη διοχετεύσουν και σε άλλους ανθρώπους χωρίς να τους νοιάζει το περιτύλιγμα.