Αληθινές ιστορίες

Το Instagram είναι το πλέον δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης αλλά κρύβει και παγίδες, όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Ψυχολογίας που παρατηρεί τα ποσοστά των εθισμένων να εκτοξεύονται.

Φαίνεται πως για το Instagram έχει μία ιδιαίτερη αγάπη ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Μέσα από αυτό το μέσο οι περισσότεροι προβάλλουν ένα ψεύτικο πρότυπο το οποίο δημιουργεί σε όλους τους υπόλοιπους που το παρακολουθούν ένα αίσθημα κατωτερότητας, αλλά συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όταν δεχόμαστε ή κάνουμε like ή βλέπουμε τι ανεβάζουν οι γνωστοί μας τότε ενεργοποιείται στον εγκέφαλο το σύστημα επιβράβευσης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το ίδιο σύστημα στον εγκέφαλο ενεργοποιείται όταν κάνουμε σεξ, όταν τρώμε ή πίνουμε ή όταν κάνουμε χρήση ναρκωτικών.

Οι άνθρωποι που παρουσίασαν μία εξάρτηση είχαν προβλήματα αϋπνίας ή δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν ή ακόμα χειρότερα δεν μπορούσαν να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν το Instagram.

Επίσης πολλοί επιστήμονες αναφέρουν πως η σύγκριση με τους influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποτρέψει τους νέους ανθρώπους από να ανακαλύψουν ποιοι πραγματικά είναι.