Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821

Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 Google για μια ακόμη χρονιά γιορτάζει την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και με ένα νέο doodle θυμίζει στον κόσμο τη σημαντική στιγμή που η Ελλάδα εναντιώθηκε στους Τούρκους και κατάφερε να κερδίσει πίσω την ανεξαρτησία της.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR EΔΩ 

Η ελληνική σημαία “κυματίζει” περήφανα στο νέο google doodle που δημιουργήθηκε και για μια ακόμη χρονιά τιμάται η Ελλάδα στη μηχανή αναζήτησης.

Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821

Η αρχή της ελληνικής επανάστασης και η ανεξαρτησία

Οι επαναστάτες Έλληνες ξεσηκώθηκαν το 1821 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία η οποία είχε λυγίσει τον ελληνικό λαό και έτσι ξεκίνησε μια ολόκληρη εκστρατεία που οδήγησε στην απελευθέρωση του έθνος.

Το 1814 δημιουργήθηκε η Φιλική Εταιρεία από τους Ξάνθο, Τσακάλωφ και Σκουφά στην Οδησσού και η αρχή για να την αποτίναξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ξεκίνησε. Οι τρεις άνδρες μαζί με άλλα μέλη είχαν ως απώτερο σκοπό να ξεσηκώσουν τους Έλληνες και να ξεκινήσει η επανάσταση έτσι ώστε να κερδίσουν πίσω την χώρα τους,

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο οποίος και δέχτηκε να γίνει ο αρχηγός της εταιρείας εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 1821 στη Μολδοβλαχία και από τότε, πολλές ήταν οι επαναστατικές εστίες που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα. Ξεκινούσαν από τη Μακεδονία και έφταναν μέχρι την Κρήτη ενώ σπουδαίοι στρατηγοί όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Πετρομπέης Μαυρομιχάλης και άλλοι πολλοί κατάφεραν να αποδυναμώσουν τον οθωμανικό στρατό. Οι επαναστάτες υπερίσχυσαν στην Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και σε νησιά του Αιγαίου όμως οι στρατιώτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνέχιζαν να πιέζουν με διάφορα τερτίπια και συγκρούσεις.

Ωστόσο, οι Οθωμανοί έχοντας ανοίξει πολλά μέτωπα άρχισαν να αποδυναμώνονται και οι Έλληνες βρήκαν την ευκαιρία να χτυπήσουν και οργανώθηκαν μέχρι και πολιτικά. Η διπλωματική στάση των ευρωπαϊκών μεγάλων δυνάμεων έπαιξε μεγάλο ρόλο στην επιτυχή έκβαση του αγώνα που είχαν καταβάλλει οι Έλληνες και έτσι άρχισαν να αποσύρονται στρατεύματα των Οθωμανών από τη Στερεά Ελλάδα και τις Κυκλάδες.

Ως πρώτο κυβερνήτης επιλέχθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1827 και η ελληνική ανεξαρτησία αναγνωρίστηκε το 1830 με το πρωτόκολλο του Λονδίνου.

Η φράση “Ελευθερία ή θάνατος” έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας καθώς όλοι ήταν αποφασισμένοι να δώσουν τέλος στη βαρβαρότητα των Οθωμανών και ακόμη και σήμερα τη νιώθουμε σαν Έλληνες και είμαστε περήφανοι για όλα όσα μας προσέφεραν οι τότε πολεμιστές και πολεμίστριες.

Χρόνια πολλά σε όλους!

Τσέκαρε και αυτά: