Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους, το σπινθηροβόλο μιούζικαλ Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει των Νίκου Κυπουργού και Θωμά Μοσχόπουλου ταξιδεύει σε έξι πόλεις της Ελλάδας.

Μια ιδεώδης εισαγωγή στον υπέροχο κόσμο της μουσικής για παιδιά κάθε ηλικίας, το Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει θα γοητεύσει το κοινό με το χιούμορ, την ποιητική του φλέβα και την ανατρεπτική του διάθεση από τις 6 έως και τις 19 Μαΐου 2022.

ad

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του έργου Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης για πέντε μοναδικές παραστάσεις στις 6, 7 και 8 Μαΐου. Μετά τη Θεσσαλονίκη, η παράσταση θα συνεχίσει το ταξίδι της στις Σέρρες (Δημοτικό Θέατρο Αστέρια Σερρών, 10/5), στην Κομοτηνή (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής, 12/5), στη Βέροια (Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας, 14/5), στα Ιωάννινα (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, 16, 17/5) και στην Πάτρα (Δημοτικό Θέατρο Απόλλων 19/5).

Οι παραστάσεις, εκτός της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το έργο παρουσιάζεται σε νέα, ευρηματική σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή, γνωστού για μια σειρά από σκηνοθετικές προτάσεις που συγχωνεύουν αξεδιάλυτα το μουσικό με το θεατρικό στοιχείο, και στελεχώνεται με μια εξαιρετική διανομή λαμπερών λυρικών ερμηνευτών με τη συμμετοχή πενταμελούς μουσικού συνόλου.

Η θεματολογία, οι διασκεδαστικές ερμηνείες και η εξαιρετικά άμεση μουσική γραφή κάνουν τις βασικές έννοιες της μουσικής να μεταδίδονται απευθείας ακόμη και στο αμύητο κοινό, σαν παιχνίδι.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της περιοδείας του έργου Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει έχει διαμορφωθεί ως εξής:

• Θεσσαλονίκη – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2 –
6, 7, 8 Μαΐου 2022
Ώρες έναρξης: 12.00 (7, 8/5), 18.00 (7, 8/5), 20.00 (6/5)
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο)
Πληροφορίες – εισιτήρια: 2310895938/9, tch.gr , ticketservices.gr
Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
• Σέρρες – Δημοτικό Θέατρο Αστέρια Σερρών – 10 Μαΐου 2022
Ώρες έναρξης: 11.00, 19.30 / Είσοδος ελεύθερη
• Κομοτηνή – Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής – 12 Μαΐου 2022
Ώρες έναρξης: 10.00, 12.00 / Είσοδος ελεύθερη
• Βέροια – Θέατρο Χώρου Τεχνών – 14 Μαΐου 2022
Ώρες έναρξης: 11.00, 19.00 / Είσοδος ελεύθερη
• Ιωάννινα – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών – 16, 17 Μαΐου 2022
Ώρες έναρξης: 11.00 (16, 17/5), 20.30 (16/5) / Είσοδος ελεύθερη
• Πάτρα – Δημοτικό Θέατρο Απόλλων – 19 Μαΐου 2022
Ώρες έναρξης: 10.00, 19.00 / Είσοδος ελεύθερη

Μια φορά κι έναν καιρό…

Ο βασιλιάς της μουσικής δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο μουσικό κομμάτι κι αν του παρουσιάζει ο μουσικός της αυλής του. Τον μουσικό από την απελπισία του έρχεται να βγάλει η Μούσα, που βρίσκει με τη σειρά της μια ευκαιρία να «ξαναμπεί στη δουλειά» από την οποία είχε αποκοπεί μετά τις ένδοξες εποχές του Σούμπερτ, του Μότσαρτ και του Μπαχ.

Η Μούσα επιστρατεύει τις επτά νότες ως συμμάχους και εμπνέει στον μουσικό ένα υπέροχο έργο. Ούτε κι αυτό, όμως, αφήνει ικανοποιημένο τον βασιλιά! Είναι καιρός, λοιπόν, τη λύση να δώσει (όπως πάντα!) η φαντασία… Η Μούσα σκέφτεται κάτι καινούριο:

Εμφανίζεται στον βασιλιά μεταμφιεσμένη σε διάσημο μουσικό από το εξωτερικό, του οποίου τη μουσική, τάχα, μπορούν να την ακούσουν μόνο όσοι έχουν πραγματικό γούστο και μουσικές γνώσεις. Και, φυσικά, ούτε ο βασιλιάς ούτε η αυλή του τολμούν να παραδεχθούν ότι το «αριστούργημα» που τους παρουσιάζει η Μούσα δεν είναι στην πραγματικότητα παρά…

Εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά αλλά και αφιερωμένο, απροσδόκητα, στη μνήμη του Αμερικανού πρωτοπόρου Τζων Κέιτζ, το Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει γράφτηκε το 1993 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1994.

Ακροβατώντας δεξιοτεχνικά ανάμεσα στη λυρική παράδοση και τον παιγνιώδη μεταμοντερνισμό, το έργο αποτελεί, ταυτόχρονα, μια ιδανική εισαγωγή τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων θεατών στις έννοιες, τις τεχνικές και τα εργαλεία της μουσικής γραφής καθώς και μια επίθεση, ξεκαρδιστική και ανελέητη, στους κάθε λογής σνομπισμούς και υποκρισίες που λυμαίνονται και απονεκρώνουν τόσο τον χώρο της μουσικής δημιουργίας όσο και εκείνον της πρόσληψης.

Τη μουσική του έργου υπογράφει ο διακεκριμένος συνθέτης Νίκος Κυπουργός. «Το 1993 το νεοσύστατο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παραγγέλνει στον Γιώργο Κουρουπό και σ’ εμένα να γράψουμε από ένα μικρό μιούζικαλ. Η ιδέα είναι του Θόδωρου Αντωνίου. Θα τα διευθύνει ο ίδιος με την ορχήστρα ALEA III της Βοστόνης.

Τσέκαρε κι αυτό:

Πικ νικ: Άνοιξε η αυλαία του This is Athens City Festival