Με δημιουργικές συνεργασίες που οδηγούν σε συμπαραγωγές με τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά και διεθνή λυρικά θέατρα, συνεχίζει η «αναγεννημένη» Εθνική Λυρική Σκηνή το ταξίδι της στον 21ο αιώνα.
Η πρεμιέρα του «Βότσεκ» του Άλμπαν Μπεργκ στις 19 Ιανουαρίου 2020, σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ μέσα στο εντυπωσιακό λαβυρινθώδες σκηνικό του Πιερ-Αντρέ Βάιτς, σηματοδοτεί την έναρξη της χρονιάς που σχεδίασε ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης, στο πλαίσιο δράσεων της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ και μεγάλο χορηγό το Ίδρυμα Νιάρχος (τετραετές πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ).
Μέσα στο 2020 έως και το 2023 θα παρουσιαστούν δουλειές σπουδαίων σκηνοθετών, όπως των Κριστόφ Βαρλικόφσκι, Λωράν Πελλύ, Ντέιβιντ Μακ Βίκαρ, του Νταμιάνο Μικελέττο, Τζων Φούλτζεϊμς, Μπομπ Ουίλσον, του Κριστόφ Λόυ κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τις σημαντικές συμπαραγωγές της ΕΛΣ θα κάνουν πρώτα πρεμιέρα στην Αθήνα και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν στα συνεργαζόμενα λυρικά θέατρα της Ευρώπης: η νέα μπαρόκ όπερα που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με την παρισινή Opera Comique πρώτα θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Παρίσι, ενώ ο Ντον Τζοβάννι – συμπαραγωγή με την Όπερα του Γκαίτεμποργκ και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας, πρώτα θα παρουσιαστεί στην Αθήνα και στη συνέχεια σε Γκαίτεμποργκ και Στοκχόλμη.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι το όραμα, η αφοσίωση και η άοκνη προσπάθεια του Γιώργου Κουμεντάκη από το 2017 αφότου ανέλαβε την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, απέδωσε καρπούς βάζοντας το λυρικό θέατρο της χώρας σε μια ευρωπαϊκή τροχιά. Τον ευχαρίστησε δημόσια σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαιρετίζοντας την παρουσίαση του προγράμματος για τις επερχόμενες δράσεις και συνεργασίες της ΕΛΣ για την επόμενη τριετία τονίζοντας μεταξύ άλλων: «η αναγέννηση για την ΕΛΣ ξεκίνησε το 2017 με τη μετεγκατάσταση της στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ, οι οποίες εξασφάλισαν τις προϋποθέσεις που έφεραν τη Λυρική σε πολλές περιπτώσεις μπροστά από τις ευρωπαϊκές όπερες. (…)
Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι όλα τα σημαντικά ονόματα που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν θα είχαν κανένα λόγο να έρθουν στην Αθήνα, εάν δεν είχαν εμπιστοσύνη στην ΕΛΣ, εάν δεν ήξεραν ότι θα συνδέσουν το όνομα τους με ένα θέατρο το οποίο πλέον έχει μπει στον Ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη. (…)
Και η Πολιτεία αλλά και οι πολιτιστικοί οργανισμοί θα πρέπει να υιοθετήσουν το υπόδειγμα της ΕΛΣ αναφορικά με την εξωστρέφεια της, αν θέλουμε να επενδύσουμε στην ελληνική δημιουργία και να την εντάξουμε στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη, εάν θέλουμε να προσελκύσουμε καλλιτέχνες από την διεθνή σκηνή, δεν μπορεί παρά να είμαστε εξωστρεφείς.
Να βγούμε προς τα έξω δείχνοντας με τρόπο συστηματικό και άρτιο το έργο μας. Η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι ένας οργανισμός, ο οποίος χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και προσωπικά του κ. Δρακόπουλου μπορεί να κάνει περήφανους τους Έλληνες πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.
Από τη Ν. Υόρκη σε διαδικτυακή σύνδεση χαιρέτησε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, επισημαίνοντας:
«Πριν από έναν χρόνο, στο ίδιο σημείο, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), ανακοινώσαμε μία νέα δωρεά προς την ΕΛΣ για την υλοποίηση ενός τετραετούς προγράμματος περαιτέρω ανάπτυξης και εξωστρέφειας του οργανισμού, συνεχίζοντας να επενδύουμε στο έμψυχο υλικό του, στο όραμα και τις ιδέες, τις καλλιτεχνικές του προοπτικές, στη μακρά ιστορία και το πολλά υποσχόμενο μέλλον του. Είμαστε περήφανοι για την ΕΛΣ.Σ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που βιώνει ο πλανήτης, οι τέχνες παίζουν και πρέπει να συνεχίσουν να παίζουν πρωταρχικό ρόλο».