Εθνικό πένθος

Τριήμερο εθνικός πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς το πολύνεκρο δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης 28/2 έχει σκορπίσει πανελλήνια θλίψη. Πρόκειται για μια πολύ ειδική συνθήκη η οποία πραγματοποιείται μόνο ήταν συμβαίνουν πολύ σημαντικά και ίσως σκληρά πράγματα τα οποία απασχολούν την κοινωνία.

MAΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR ΕΔΩ 

Τι είναι το εθνικό πένθος

Πρόκειται για έναν όρο ο οποίος φανερώνει την ένδειξη πένθους που μπορεί να προέρχεται από τη λύπη για κάποιο γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει θλίψη σε μια ολόκληρη χώρα. Η εκάστοτε κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να το κηρύξει.

Ένα πολύνεκρο δυστύχημα, ένα χτύπημα τρομοκρατών, μια φυσική καταστροφή που προκαλεί τον θάνατο ή κάποιο γεγονός το οποίο αφορά στο θάνατο κάποιου πολύ σημαντικού και ανθρώπου μπορούν να προκαλέσουν την κυβέρνηση να κήρυξει εθνικό πένθος.

Τι συμβαίνει όταν κηρύσσεται

Η σημαία κυματίζει μεσίστια κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους του οποίου ορίζει η κυβέρνηση, και γίνονται συμβολικές κινήσεις όπως το κλείσιμο δημοσίων σχολείων και υπηρεσίων αλλά και ο τερματισμός εορταστικών εκδηλώσεων.

Σε πολλές οργανώσεις όπως είναι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες τηρείται το γνωστό σε όλους “1 λεπτού σιγής” προς τιμήν των θυμάτων ή του ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή.

Πότε κηρύχθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στη χώρα μας κηρύχθηκε για πρώτη φορά το 1994 όταν έφυγε από τη ζωή η Μελίνα Μερκούρη.

Το 1998 κηρύχθηκε όταν έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το 2007 η κυβέρνηση κήρυξε πένθος για όλο το έθνος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία.

Τον Ιανουάριο του 2008 όταν εκοιμήθη ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

Το 2017 – Νοέμβριο – όταν οι πλημμύρες στην Αττική προκάλεσαν τον θάνατο 23 ανθρώπων στη Μάνδρα.

Το 2018 – Ιούνιος – Όταν δεκάδες άνθρωποι έχασε τη ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Το 2021 – Σεπτέμβριο – Όταν πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Τσέκαρε και αυτά: