Εθνικός Κήπος

Ο Εθνικός Κήπος, ένα από τα πιο όμορφα τοπόσημα για την Αθήνα και τους κατοίκους της, αποκτά και πάλι τη χαμένη του αίγλη.

ad

Η δημοτική αρχή της Αθήνας, εφαρμόζοντας ένα στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει την πλήρη αναβάθμιση του ιστορικού Κήπου της πόλης, συνολικής έκτασης 154 στρεμμάτων, παραδίδει στους Αθηναίους το πρώτο ολοκληρωμένο τμήμα, στη βόρεια πλευρά, μεταξύ των Λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας.

Από σήμερα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να περπατήσουν στους αναμορφωμένους χώρους του Κήπου, να καθίσουν στα παγκάκια ή να διαβάσουν ένα βιβλίο κάτω από τις σκιές των δέντρων, να κάνουν τζόκινγκ, να παίξουν με τα παιδιά τους.

Σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα για την αποκατάσταση των υποδομών του Κήπου

Με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου, που μετρά 186 χρόνια από την οριοθέτησή του, και με βάση τις αρχές της ανθεκτικότητας, ανακατασκευάστηκαν τα μονοπάτια και οι διάδρομοι. Για τον σκοπό αυτό, έγινε χρήση σταθεροποιημένου χωμάτινου δαπέδου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σημαντικές φθορές που είχαν εμφανιστεί από το χρόνο και τη διάβρωση.

Εθνικός Κήπος

Το σχέδιο εργασιών του Δήμου Αθηναίων, περιλαμβάνει επίσης, την αντικατάσταση του παλιού συστήματος άρδευσης του Κήπου με νέο, σύγχρονης τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρδευτικό σύστημα παρέμενε σχεδόν ίδιο από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν δημιουργήθηκε ο Εθνικός Κήπος.

Εξίσου σημαντική παρέμβαση είναι και η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με φωτιστικά νέας τεχνολογίας. Οι χαρακτηριστικοί φανοστάτες του Κήπου διατηρήθηκαν, ενώ αντικαταστάθηκαν μόνο στα σημεία, όπου κρίθηκε απαραίτητο.

Με βάση τον σχεδιασμό, τις επόμενες εβδομάδες, οι υπηρεσίες του Δήμου θα τοποθετήσουν σύγχρονα φωτιστικά σώματα, καθώς και ένα σύστημα σήμανσης με χρήση πινακίδων – χαρτών.

Τα παγκάκια, διατηρώντας τον ιστορικό τους χαρακτήρα και πλήρως εναρμονισμένα στο περιβάλλον, αναβαθμίστηκαν, προκειμένου να υποδεχθούν τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του Κήπου. Το τελευταίο στάδιο των εργασιών προβλέπει τη συντήρηση των λιμνών, του φυλακίου εισόδου, τη συμπλήρωση του αστικού εξοπλισμού, με τοποθέτηση μεταλλικών κάδων απορριμμάτων, καθώς και την τοποθέτηση χλοοτάπητα.

Νέες φυτεύσεις – φροντίδα στα σπάνια δέντρα

Ιδιαίτερη φροντίδα δόθηκε από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων στα σπάνια δέντρα του Κήπου. Πρόκειται για ιστορικά δέντρα, ορισμένα από τα οποία, μάλιστα, ξεπερνούν τα 170 χρόνια ζωής. Ξεχωριστές παρεμβάσεις έγιναν σε 16 από τα δέντρα αυτά, ενώ πραγματοποιήθηκε και αξιολόγηση της στατικής επάρκειας των παλαιότερων δέντρων.

Παράλληλα, έμφαση δόθηκε στον εμπλουτισμό του εμβληματικού Κήπου με νέα δέντρα και φυτά, με στόχο να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα του Εθνικού Κήπου, αλλά και το πράσινο της πόλης. Συνολικά, έγιναν 11.155 φυτεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν 112 νέα δέντρα331 θάμνους, 2.343 συμπληρωματικές φυτεύσεις θάμνων3.582 πολυετή ποώδη4.775 εποχιακά και 12 αναρριχώμενα. 

Οι εργασίες, μεταφέρονται στο υπόλοιπο μέρος του Κήπου, καθώς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το έργο εκτελείται τμηματικά, ώστε ο χώρος να παραμένει ανοιχτός σε κάθε φάση των εργασιών.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο εξασφαλίστηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ). Με την ολοκλήρωσή του ο Εθνικός Κήπος θα έχει πλέον αναβαθμιστεί σε όλη του την έκταση.

Το πρόγραμμα των εργασιών περιλαμβάνει την ανακαίνιση και αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων, τη συντήρηση των ιστορικών μαρμάρινων και πέτρινων στοιχείων, την ανακατασκευή της παιδικής χαράς, την αποκατάσταση της περίφραξης, την ανακατασκευή του συνόλου των διαδρόμων κίνησης των πεζών, την επισκευή-συντήρηση των λιμνών και της ξύλινης γέφυρας, αλλά και την κατασκευή νέας μεταλλικής περίφραξης στη ζωολογική συλλογή.

Ad