Εξελισσόμενη εφηβεία

Η ποιητική συλλογή του Ιωάννη Κόντου «Εξελισσόμενη εφηβεία» είναι χωρισμένη στα εξής μέρη:  «Τα πρώιμα» (ποιήματα τα οποία γράφτηκαν μέχρι το 1983), «Τα ώριμα» (με υποενότητα «Αράδες από το μέλλον») και «Με χιούμορ».

Από το εισαγωγικό σημείωμα της ενότητας «Τα πρώιμα».

Διαβάζοντας τα «Πρώιμα» ποιήματα του Ι. Κόντου, δεν τα είδα με την επιείκεια του αναγνώστη των ποιημάτων ενός εφήβου, αλλά με τον τρόπο που θα διάβαζα έναν ενήλικα και έμπειρο υπηρέτη της ποίησης. Κι αυτό μού το επέβαλαν οι στίχοι του, ο

τρόπος γραφής του που δεν ζητούσε καμία συγκατάβαση λόγω της ηλικίας του, τότε, αλλά αντίθετα σε οδηγούσε στην αποδοχή της τεχνικής του ύφους και του προβληματισμού.

Συνυπάρχουν η έμπνευση, ο αυθορμητισμός και η πυκνότητα στη γραφή. Η θέρμη της εφηβείας αλλά ταυτόχρονα η φιλοσοφική διάθεση.

Γιάννης Αποστολίδης, Ποιητής

Από το εισαγωγικό σημείωμα της ενότητας «Τα ώριμα»

Σ’ αυτό το πόνημα ο γλωσσικός πλούτος της Ελληνικής που ο ποιητής επαρκώς διαθέτει συναντήθηκε με τη συγκεκριμένη επιστημονική του δυναμική κι έδωκε μία πρωτόγνωρη σύνθεση. Μπορεί ο ίδιος αυτήν την επίδραση της επιστήμης του επάνω στις ποιητικές συλλογές του να την θεωρεί τελείως ασυνείδητη, όμως εγώ ως αναγνώστρια την διαπίστωσα και την καταθέτω.

Μέσα από τις ποιητικές του εικόνες διέκρινα τον ιδεολογικό προσανατολισμό και την ευρύτητα στον τρόπο σκέψης ενός ανήσυχου πνεύματος που, ηλικιακά, μπορεί να ωριμάζει μαζί μ’ εμάς αλλά δεν εκφράζεται όπως εμείς! Είναι πιο μπροστά από εμάς.

Αδαμαντία  Σπαθάτου, Ιστορικός, Αρχαιολόγος, Εκπαιδευτικός.

Από το εισαγωγικό σημείωμα της ενότητας «Με χιούμορ»

Ζούμε πια σ’ ένα ατέρμονο πλυντήριο πληροφορίας. Μέσα στις χιλιάδες στροφές του κάδου του, που αλλοιώνουν χρώματα, υφές και ποιότητες, δύσκολο να ξεχωρίσεις μιαν «άλλη» φωνή, ένα «απρόσμενο» ύφος, κάτι έστω και λίγο διαφορετικό.

Οι λάτρεις του μικρού και του συμπυκνωμένου λόγου (άρα και της ποίησης πιθανότατα) θα εκπλαγούν απρόσμενα με την «Εξελισσόμενη Εφηβεία» του Ιωάννη Κόντου. Ο λόγος, το βλέμμα, η ποίηση βγαίνει στον δρόμο κι αφουγκράζεται τον παλμό, συναντά περιπτερούδες μάγισσες και μαγικές, στήνει ανδριάντες σε έρωτες ανεκπλήρωτους, κάνει παρέες αγοραίες, ψιθυρίζει ρεμπέτικα, κλείνει ύπουλα το μάτι στη σοβαροφάνεια.

Κι όλα αυτά με μια γλώσσα ιδιόμορφα μικτή: από την επί τούτου στη γωνία καθαρεύουσα μέχρι την αργκό της μαγκιάς, από την καθομιλούμενη μέχρι την ποιητικότητα της εικόνας. Το μουρμούρικο, σαν λέξεις και σαν μέτρο, συνυπάρχει με το ποιητικό «πέταγμα» μέσα από μια πρωτάγγιχτη θεματολογία.

Στάθης Παχίδης, Μουσικός

Ιωάννης Κόντος

Ο ομότιμος καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης Ιωάννης Κόντος έχει λάβει B.Sc. Ηλ/Μηχ του Strathclyde University της Γλασκώβης, Ph.D. in Computers του Πανεπιστημίου του Μπίρμινχαμ και Υφηγεσία του Ε.Μ.Π. Υπηρέτησε στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατά το 2000-2004 στο Τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε. του ΕΚΠΑ. Κατά το 1988-2000 διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης και το 2012 βραβεύθηκε για το επιστημονικό έργο του από τους Alumni του Strathclyde University.

Έχει διδάξει τα μαθήματα: Μεταγλωττιστές, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνητή Νοημοσύνη για Διεπαφές Φυσικής Γλώσσας, Επικοινωνία Ανθρώπου-Μηχανής, Τεχνολογία Γλώσσας Επιστημών Υγείας και Μηχανική Μάθηση.

Διηύθυνε τα ερευνητικά προγράμματα: 1969-1970 Κατασκευή του πρώτου Ελληνικού ψηφιακού υπολογιστή ΠΡΩΤΕΥΣ, 1974-1975 Κατασκευή του πρώτου Ελληνικού υπολογιστικού συστήματος διευθύνσεως πυρός πυροβολικού, 1988-1989 Ελληνικό πρόγραμμα EUROTRA της EEC, 1992 -1994 πρόγραμμα STRIDE/ HOLIST της EEC και την ομάδα Εξαγωγής Γνώσης από Επιστημονικά Κείμενα του ίδιου προγράμματος, 1998-2000 Μεταπτυχιακό Γνωσιακής Επιστήμης εκ μέρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1998-1999 το Μεταπτυχιακό Πληροφορικής Υγείας εκ μέρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1999- 2000 Πρόγραμμα ΔΕΙΚΤΗΣ του ΕΠΕΤΙΙ, 1999-2000 Προγράμμα ΜΙΤΟΣ του ΕΠΕΤΙΙ εκ μέρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1999-2000 Πρόγραμμα ΕΛΕΥΣΗ του ΕΠΕΤΙΙ, 2003-2006 Πρόγράμμα ΑΔΑΜ του ΕΠΑΝ και 2003-2006 Πρόγραμμα ΠΛΑΣΜΑ του ΕΠΑΝ.

Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων πάνω από 100 εργασίες και 7 βιβλία με τα εξής θέματα: Νευρωνικά Δίκτυα, Υπολογιστές στην Μαγνητο-υδροδυναμική,  Αναλογο-ψηφιακοί Υπολογιστές, Υπολογιστές στην Πνευμονολογία, Απάντηση Eρωτήσεων, Εξαγωγή Γνώσης από Κείμενα, Υπολογιστές στην Ιστορία και Μηχανική Συνείδηση.