Ντολμαδάκια σμυρνέικα

Για να ετοιμάσεις αυθεντικά σμυρνέικα ντολμαδάκια, υπάρχουν πολύ εύκολες συνταγές και αυτή είναι μία από αυτές:

Υλικά:

  • 500 γρ. φύλλα αμπελόφυλλα (φρέσκα ή σε άλμη)
  • 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1-2 ντομάτες τριμμένες (προαιρετικά)
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Ελαιόλαδο (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
  • Νερό για το βράσιμο

Οδηγίες:

  1. Ετοιμασία των φύλλων: Αν χρησιμοποιείς αμπελόφυλλα σε άλμη, ξέπλυνέ τα καλά και βράσε τα για 2-3 λεπτά σε καυτό νερό. Αν είναι φρέσκα, ζεμάτισέ τα για λίγα λεπτά σε βραστό νερό.
  2. Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανάμειξε το ρύζι με τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά, την τριμμένη ντομάτα (αν τη χρησιμοποιήσεις), αλάτι, πιπέρι και λίγο από τον χυμό λεμονιού. Πρόσθεσε περίπου 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακάτεψε καλά.
  3. Γέμισμα των ντολμαδακίων: Πάρε ένα φύλλο αμπελόφυλλου, τοποθέτησε 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση στη βάση του φύλλου και τύλιξε προσεκτικά, διπλώνοντας τα πλαϊνά για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα. Επανάλαβε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα.
  4. Μαγείρεμα: Τοποθέτησε τα ντολμαδάκια σε στρώσεις σε μία κατσαρόλα, με το άνοιγμα προς τα κάτω για να μη διαλυθούν. Ρίξε λίγο αλάτι, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, και πρόσθεσε νερό ώστε να καλυφθούν τα ντολμαδάκια.
  5. Μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά: Τοποθέτησε ένα πιάτο από πάνω για να τα κρατήσει σταθερά και βράσε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μείνουν με το λάδι τους.
  6. Σερβίρισμα: Σέρβιρε τα ντολμαδάκια ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεύοντάς τα με λεμόνι ή γιαούρτι.

Τα σμυρνέικα ντολμαδάκια ξεχωρίζουν για τα αρωματικά τους, που τους δίνουν έναν πιο πλούσιο χαρακτήρα.

Τσέκαρε κι αυτά:

Κολωνός Μαγαζιά: Η μπουγάτσα του Μακεδόνα

Μάρμαρα: Πώς να επαναφέρετε την παλιά γυαλάδα τους