Ευλογιά των πιθήκων

Παγκόσμια ανησυχία έχει αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα καθώς η “ευλογιά των πιθήκων” δημιουργεί νέο “πονοκέφαλο” και αναρωτιόμαστε τι άλλο θα συμβεί… Αν ακούς σύμπαν, πάντως, δεν έχεις κάνει καλή δουλίτσα, να τα λέμε και αυτά!

Τι είναι, λοιπόν, αυτός ο ιός που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και κρούσματα σε ευρωπαϊκές πόλεις!

Πρόκειται για μια μολυσματική ασθένεια η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε ανθρώπους και ζωάκια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη ασθένεια εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1958 σε μαϊμούδες που βρίσκονταν σε εργαστήριο και το 1970 εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε ανθρώπους στο Κονγκό.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν έχουν ως εξής :

Πυρετός

πρησμένοι λεμφαδένες

αίσθημα κόπωσης

πονοκέφαλος

πόνοι στους μύες

μικρές φουσκάλες με πύον

Αν κάποιος έχει κολλήσει τον ιό, τότε τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέχρι και 10 μέρες από την ημέρα που κόλλησε και συνήθως διαρκούν από 2 έως 4 εβδομάδες.

Μπορεί να μεταδοθεί με πολλούς τρόπους όπως :

από δάγκωμα ζώου

από σωματικά υγρά

από την κατεργασία κρέατος

από γρατζουνιά σε αντικείμενο που άγγιξε μολυσμένο άτομο

Πολλοί μπερδεύουν την ευλογιά των πιθήκων με την ανεμοβλογιά!

Αυτά στα λέμε για να έχεις μια γενική γνώση, και δε βγάζουμε κανένα πόρισμα! Εννοείται, πώς αν νιώσεις ή δεις κάτι περίεργο, ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο επικοινωνείς είναι ο γιατρός σου ή απευθύνεσαι σε κάποιο νοσοκομείο!

Δεν παίζουμε με την υγεία μας!

Τσέκαρε και αυτό : Συνταγές : Πώς να φτιάξεις iced tea στο σπίτι