Αθήνα

Ένα ιδιαίτερα θετικό αφιέρωμα στις σημαντικές προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊου στην πρωτεύουσα και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, κάνει σε εκτενές άρθρο στην ιστοσελίδα του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στο άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα προστατεύει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στη διάρκεια του Covid-19», η ελληνική πρωτεύουσα παρουσιάζεται ουσιαστικά ως πόλη-πρότυπο, στην προστασία των ευπαθών ομάδων πολιτών. «Η Αθήνα, είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο , με τον επιβλητικό Παρθενώνα να δεσπόζει στην πόλη ως υπενθύμιση επιμονής και αντοχής. Με τα χρόνια έρχεται συχνά η σοφία» ξεκινά το αφιέρωμα. Κι αφού επισημαίνεται ότι καθώς o Covid-19 σάρωνε την Ευρώπη, η Ελλάδα άρχισε να εφαρμόζει μέτρα σε εθνικό επίπεδο για τον περιορισμού του ιού, όπως η ακύρωση μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων και μέτρων lock-downs, τονίζεται χαρακτηριστικά: «Η πόλη της Αθήνας ακολούθησε πιστά αυτά τα μέτρα, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με εμπειρογνώμονες από όλους τους τομείς για την προστασία των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων. Η Αθήνα γνώριζε ότι αυτά τα αυστηρά μέτρα θα επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό τις ευάλωτες ομάδες που θα αντιμετώπιζαν απομόνωση, δυσκολία στην πρόσληψη υπηρεσιών θεραπείας και αποκατάστασης, καθώς και μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικά προγράμματα. Αυτές οι ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 και μάλιστα με σοβαρότερη εξέλιξη της νόσου».

Το αφιέρωμα αναφέρεται εκτενώς στις δυο νέες δομές που δημιουργήθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων στην διάρκεια της πανδημίας: «Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων συνδυάζει τη διαμονή με υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας για την προώθηση της σωματικής και ψυχικής υγείας των φιλοξενουμένων. Προσφέρει επίσης Κέντρο Ημέρας, όπου οι φιλοξενούμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις προσωπικής υγιεινής, ένα υγιεινό γεύμα και πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και έναν χώρο για ξεκούραση. Τον Απρίλιο, η Αθήνα άνοιξε ένα δεύτερο, πιο εξειδικευμένο Κέντρο για άτομα ουσιοεξαρτημένα. Το Κέντρο προσφέρει προσωρινή διαμονή παράλληλα με υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης. Αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες των περιθωριοποιημένων ομάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 , η Αθήνα προωθεί την ισότητα στην υγεία και χτίζει μια πιο δίκαιη πόλη. Αυτά τα προγράμματα αντικατοπτρίζουν την πρόοδο στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιων προκλήσεων της έλλειψης στέγης και της χρήσης ουσιών, και στη βελτίωση στην πρόσβαση στην υγεία για τις ομάδες που δυσκολεύονται».
Στο αφιέρωμα γίνεται αναφορά στον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και φιλοξενεί δηλώσεις του για το συγκεκριμένο θέμα : «Αυτές οι πολύ δύσκολες στιγμές μας έχουν διδάξει ότι το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται πάντα με την συνεργασία και τις συνεπείς προσπάθειες. Όταν η πόλη και η κοινωνία των πολιτών ενώνουν τις προσπάθειές τους, το αποτέλεσμα είναι κάτι περισσότερο από καρποφόρο, καθώς μαζί μπορούμε να ανοίξουμε μια ολοένα και πιο ασφαλή ομπρέλα πάνω από τους περιθωριοποιημένους πληθυσμούς. Σε αυτή τη μάχη ενάντια στο χρόνο, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω».

Σε άλλο σημείο του άρθρου επισημαίνεται ότι «οι αρχές της πόλης της Αθήνας, μαζί με τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και χρηματοδότηση από τη «Σύμπραξη για Υγιείς Πόλεις» κατάφεραν να ενισχύσουν την υποστήριξη με βασικές προμήθειες και πληροφορίες για την υγεία, προς τις περιθωριοποιημένες κοινότητες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μέσα από αυτό το project, εκπαιδευμένο προσωπικό και εθελοντές στην Αθήνα διανέμουν τρόφιμα, νερό, γάντια, μάσκες, αντισηπτικό υγρό και δίνουν πληροφορίες για τον COVID-19 σε όσους έχουν πληγεί από την έλλειψη στέγης, σε άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών, ιερόδουλες, και μετανάστες. Τα ενημερωτικά φυλλάδια που επίσης διανεμήθηκαν παρείχαν σωστές συμβουλές για τη δημόσια υγεία για το πώς να προστατευτείτε από τον COVID-19».

Τονίζεται ακόμα ότι η Αθήνα είναι μία από τις 70 πόλεις που ανήκουν σε ένα παγκόσμιο δίκτυο που έχει δεσμευτεί να σώσει ζωές μέσω της πρόληψης των μη μεταδοτικών ασθενειών και των τραυματισμών – τη Σύμπραξη για Υγιείς Πόλεις (the Partnership for Healthy Cities). Από τον Μάρτιο, η Σύμπραξη αυτή επεκτάθηκε για να αντιμετωπίσει επειγόντως την πανδημία, καθώς οι πόλεις διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην μάχη ενάντια στον COVID-19. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει την Ελλάδα με προώθηση και τεκμηριωμένη πολιτική καθοδήγηση για τον COVID-19 και πολλά περισσότερα. Η προσέγγιση «φροντίζουμε ολόκληρη την κοινωνία» δεν αφήνει κανέναν πίσω και ενισχύει τα καλύτερα κοινωνικά πρότυπα δημιουργώντας μια νέα θετική νόρμα που ελαχιστοποιεί το στίγμα και τις διακρίσεις», τόνισε η Marianna Trias, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για την Ελλάδα.

«Οι πόλεις πρέπει να μαθαίνουν από τις επιτυχίες και τις καινοτόμες προσεγγίσεις που «γεννά» η πανδημία για να διασφαλίσουν με καταλυτικό τρόπο την πρόοδο προς την εξασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία για όλους» καταλήγει το αφιέρωμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα.

Το link του συγκεκριμένου άρθρου στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/athens-protects-vulnerable-communities-during-covid-19