Ταινία Ευτυχία

Ευτυχία: Μέσα σε λίγες ώρες ο σκηνοθέτης Άγγελος Φραντζής κατάφερε να μας μεταφέρει σε πέντε θυελλώδεις δεκαετίες της χώρας μέσα από τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

Αποφασίσαμε και εμείς να δούμε την ταινία Ευτυχία και κυριολεκτικά μπορούμε να πούμε ότι ίσως είναι η καλύτερη ελληνική ταινία των τελευταίων 20 ετών. Υπερβολικό ε; Αλλά αλήθεια έτσι το νιώσαμε.

Η ταινία βασίζεται στην ιδιαίτερα ταραχώδη ζωή της στιχουργού, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου η οποία ξεκίνησε από την μικρασιατική καταστροφή και έφτασε έως το 1972.

Η ιστορία ξεκινάει την ημέρα της μικρασιατικής καταστροφής όπου το ρόλο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου υποδύεται η εξαιρετική ηθοποιός, κα Γκουλιώνη η οποία κυριολεκτικά μας δίνει μία ερμηνεία που μένει χαραγμένη και η οποία είναι ένα πρόσωπο που προσφέρει στιγμές γέλιου, αλλά αμέσως μετά στιγμές απελπισίας και σπαραγμού. Μία ξεχωριστή γυναίκα η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου αποτυπώνεται όχι ιδανικά – αυτό είναι σίγουρο. Είναι μία γυναίκα με πάθη, πολύ μπροστά από την εποχή της, που όχι μόνο δεν φοβάται τις αδυναμίες της, αλλά τις αγκαλιάζει και ζει με συνοδοιπόρο αυτά τα πάθη.

Ο σκηνοθέτης Άγγελος Φραντζής στη συνέχεια της ιστορίας μας μεταφέρει τη ζωή της στιχουργού των πιο μεγάλων λαϊκών επιτυχιών μέσω της ηθοποιού, κας Καραμπέτη για την οποία πραγματικά δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από εκείνη παρά μόνο το απόλυτο.

Η γυναίκα αυτή ζει όπως ακριβώς γουστάρει. Καπνίζει σαν φουγάρο, γλεντάει όπως θέλει, ερωτεύεται χωρίς φόβο, χαρτοπαίζει μανιωδώς και δεν ντρέπεται, έχει θράσος και δεν μπορεί να την σταματήσει τίποτα. Γράφει τραγούδια και ποίηση παντού. Στα πακέτα των τσιγάρων, σε λογαριασμούς, σε χαρτοπετσέτες και κουτιά. Αμέτρητα τραγούδια στις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, τον Μανώλη Χιώτη, τον Ρεπάνη μέχρι και τον Μάνο Χατζιδάκι. Και πόσα αμέτρητα άλλα τραγούδια που δεν υπέγραφε και άρα ακόμα μπορεί να μην ξέρουμε πως είναι δικά της. Γιατί δεν την ένοιαζε. Ήθελε μόνο να γράφει και με τα λεφτά να χαρτοπαίζει είτε σε πολυτελή σαλόνια ή σε καταγώγια.

Οι υπόλοιποι ηθοποιοί επίσης όλοι ένας ένας! Ξεχωρίσαμε τον Λουκά “την οικογένεια” της Ευτυχίας. Ο γκέι κολλητός φίλος της Ευτυχίας που ερμήνευσε μοναδικό το ρόλο, αλλά για εκείνον θα έχουμε ξεχωριστή παρουσίαση γιατί το αξίζει.

Για την παραγωγή τι να πούμε. Μόνο ένα μπράβο για τέτοιες ελληνικές παραγωγές που μακάρι να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες δουλειές και να ξυπνήσει επιτέλους ο ελληνικός κινηματογράφος.

Η μοναδική μας συμβουλή πριν πάτε στην ταινία είναι να πάρετε χαρτομάντιλα μαζί σας. Εμείς προσωπικά πλαντάξαμε στο κλάμα και από ότι βλέπαμε και τους διπλανούς μας, δεν πρέπει να έμεινε ένας άνθρωπος χωρίς δάκρυα στα μάτια του.