Νέα μελέτη έδειξε πως, Ένας στους επτά ενήλικες και ένα στα οκτώ παιδιά έχουν εθισμό στο υπερ-επεξεργασμένο φαγητό (UPF).
Μάλιστα, επιστήμονες προτείνουν να επισημαίνεται για ορισμένα τέτοια προϊόντα ότι είναι εθιστικά. Επιπλέον, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, έχουν συνδέσει το υπερ-επεξεργασμένο φαγητό, όπως το παγωτό, τα αναψυκτικά και τα έτοιμα γεύματα, με τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις αλλά και την αύξηση βάρους.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο τρόπος που μερικοί άνθρωποι, τρώνε τέτοιου είδους τροφές, ίσως έχει όλα τα κριτήρια για τη διάγνωση εθιστικής συμπεριφοράς.
Ανάμεσα στα συμπτώματα είναι η έντονη επιθυμία, η στέρηση και η συνεχής κατανάλωση παρά τις συνέπειες όπως η παχυσαρκία και η χαμηλότερη ποιότητα ζωής.
Έπειτα από ανάλυση, 281 μελετών από 36 διαφορετικές χώρες, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMJ», είδαν ότι ο «εθισμός στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα» εμφανίζεται στο 14% των ενηλίκων και στο 12% των παιδιών.
Οι αναλυτές, ανέφεραν ότι αν ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη κατηγοριοποιηθούν επίσημα ως «εθιστικά», θα βοηθούσε στην αλλαγή της ζωής ορισμένων ανθρώπων.
Η συγγραφέας της επιστημονικής μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, Άσλεϊ Γκέαρχαρντ, είπε πως:
«Αναγνωρίζοντας ότι ορισμένοι τύποι επεξεργασμένων τροφίμων έχουν τις ιδιότητες εθιστικών ουσιών, ίσως μπορέσουμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας».
Έτσι, οι ερευνητές αναφέρουν πως: «τα τρόφιμα που παρέχουν υψηλά επίπεδα εξευγενισμένων υδατανθράκων ή λιπαρών είναι πολύ πιθανό να είναι εθιστικά. Η ταχύτητα με την οποία αυτά τα τρόφιμα μεταφέρουν υδατάνθρακες και λίπη στο έντερο θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην εθιστικότητά τους».
Τσέκαρε και αυτά:
Γιάννης Στεφανίδης: Βιογραφικό, ηλικία, καταγωγή και το Fame Story
Σεξουαλική ζωή: Τρεις μύθοι για την ερωτική επαφή