Τα Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου προέρχονται από το χωριό Κατταβιά, που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού της Ρόδου και χαρακτηρίζεται ως πεδινή περιοχή, αλλά και το μεγαλύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα της δημοτικής ενότητας Νότιας Ρόδου.
Η πεδιάδα αυτή περιβάλλεται από μικρούς ορεινούς όγκους προς τα βόρεια και βορειοανατολικά, που την διακρίνουν από τα δημοτικά διαμερίσματα του Μεσαναγρού και της Λαχανιάς και από θάλασσα προς τα νότια, δυτικά και ανατολικά.
Τα Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου ονομάζονται και λόπια, όπως χαρακτηριστικά λέγονται τα φασόλια στην τοπική διάλεκτο. Από αρχεία που σώζονται στη δημόσια βιβλιοθήκη της Ρόδου από την περίοδο της ιταλικής κατοχής συμπεραίνεται πως τα όσπρια αποτελούσαν την πρώτη καλλιέργεια σε έκταση παραγωγής και λόγω της πρόωρης ωρίμανσης ήταν η αφορμή για την επίτευξη δραστήριου εμπορίου.
Τα «Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου είναι σπέρματα ξηρών λευκών φασολιών και οι τοπικοί παραγωγοί εφαρμόζουν παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.
Η καλλιέργεια παραδοσιακά είναι άνυδρη. Οι βροχοπτώσεις πριν από τη σπορά, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καθώς και μετά τη σπορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, βοηθούν τα εδάφη να διατηρήσουν την απαιτούμενη υγρασία, προκειμένου οι καλλιέργειες των Φασολιών να δώσουν ικανοποιητικές αποδόσεις σε συνθήκες άνυδρης καλλιέργειας.
Τα φασόλια Κατταβιάς Ρόδου/Λόπια Κατταβιάς Ρόδου είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους καταναλωτές, αφενός, λόγω της ικανότητάς τους να βράζουν γρήγορα και της χαμηλής αίσθησης του φλοιού τους μετά το μαγείρεμα, και αφετέρου, λόγω της νόστιμης γεύσης τους.
Η περιεκτικότητα σε ολικούς υδατάνθρακες είναι υψηλή, τουλάχιστον 60% επί ξηράς ουσίας και η μέγιστη υγρασία δεν ξεπερνά το 15%.
Τα Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου μπήκαν στο Μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ε.Ε. τον Μάιο του 2020.
Τσέκαρε κι αυτά: