Φεστιβάλ Generations

Το Φεστιβάλ Generations επιστρέφει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαΐου. Η Αθήνα ξαναβρίσκει τον εαυτό ης μετά από δύο ιδιαίτερα χρόνια και το μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές δε θα μπορούσε να λείπει, πέντε χρόνια μετά το επιτυχημένο ντεμπούτο του το 2017.

ad

Από τις 9 το πρωί μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με δραστηριότητες αξιοποιώντας όλους του τους χώρους, από το Ξέφωτο και το Κανάλι μέχρι τις Παιδικές Χαρές και το Κέντρο Επισκεπτών, δίνοντας πληθώρα επιλογών σε γονείς και παιδιά.

Σβήνοντας τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ποιος θα κάνει χούλα χουπ, ποιος θα δοκιμάσει κόλπα ζογκλέρ, ποιος θα χορεύει με τα beats του «DJ των Portishead» Andy Smith και ποιος θα γυρίσει στο σπίτι με πολύχρωμο πρόσωπο μετά από ένα face painting session.

Βόλτες με πατίνια κι εργαστήριο ποδηλάτων, σαπουνόφουσκες και κωπηλασία, συλλογική ζωγραφική και λέσχη ανάγνωσης, κυνήγι θησαυρού κι επιτραπέζια παιχνίδια σε μεγάλες διαστάσεις, μπουγέλο και πολλές ακόμη δράσεις περιμένουν τους επισκέπτες για να τους χαρίσουν στιγμές διασκέδασης, γέλιου και ξεγνοιασιάς.

Κι όλα αυτά χωρίς να αποκλείουν μικρούς ή μεγάλους, αλλά ενθαρρύνοντας τη μεταξύ τους επικοινωνία, τη συνεργασία και το παιχνίδι. Κι όλα αυτά ενώ δεν σταματά ποτέ να ακούγεται ενδιαφέρουσα μουσική από μερικούς από τους καλύτερους DJs της Αθήνας κι εκλεκτούς καλεσμένους από το εξωτερικό.

Tο Generations, που πραγματοποιείται χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), έχει όλα όσα χρειάζονται για να περάσετε ένα αξέχαστο «weekend στο πάρκο». Κι έχει και photobooth για να πάρετε την ανάμνησή του μαζί σας μέχρι την επόμενη φορά!

DJs στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

«Τι μουσική ακούς;». Αν έχετε παιδιά, σας κάνουν αυτήν την ερώτηση και δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε και πού να τελειώσετε για να τους απαντήσετε, τότε το Generations είναι μια καλή αφετηρία.

Μπορείτε να ακούσετε (και, γιατί όχι, να χορέψετε) μαζί τους με τον Andy Smith, τον βρετανό DJ που περιόδευε μαζί με τους θρυλικούς Portishead έχοντας γράψει μια ξεχωριστή ιστορία ως selector τα τελευταία 30 χρόνια. Όπως και με τον έτερο headliner DJ του Generations, τον Dan Donovan, πανταχού παρόντα στα βρετανικά μουσικά ρεύματα από τα 80s κι έπειτα.

Ή με την Queen Bee, μια θρυλική φιγούρα της μουσικής σκηνής του Μπρίστολ τα τελευταία 30 χρόνια. Aλλά και με μερικούς σπουδαίους DJs της freestyle ελληνικής σκηνής, από το hip hop και την dub/reggae ως τα breaks και την χορευτική electronica, όπως οι Blend Mishkin, Anna Mystic, Junior SP., Palov, Kill Emil, BNC, Dimitris Lilis και George Garavellos.

Στο Generations, τα dj sets ξεκινούν από τις 11.00 το πρωί κι ολοκληρώνονται με την εμφάνιση των headliners την ώρα που δύει ο ήλιος. Ένα ρυθμικό line-up, ιδανικό για να εισάγει τους «μικρούς» στη μουσική των ενηλίκων και να κάνει οικογένειες να συνυπάρξουν για πρώτη φορά στο dancefloor, στο γρασίδι του αγαπημένου τους Πάρκου.

Andy Smith
Σάββατο 28/05, 20.00 – 22.00, Ξέφωτο

O Andy Smith γεννήθηκε και μεγάλωσε στη μικρή πόλη Πόρτισχεντ, λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Μπρίστολ. Ήταν σχεδόν μοιραίο, συνομήλικός τους άλλωστε, να συνδεθεί με το ομώνυμο θρυλικό συγκρότημα που πρωταγωνίστησε στην έκρηξη του trip hop στα 90s.

Ήταν ο DJ που περιόδευε μαζί τους και ζέσταινε το κοινό πριν τα live, εκείνος που διάλεγε τη μουσική για το επίσημο fan club τους, ξεδιπλώνοντας στα sets τις ποικίλες επιρροές τους. Αλλά, ο Smith αντιπροσωπεύει και κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον τίτλο «ο DJ των Portishead».

Παίρνοντας την σκυτάλη από ηχητικούς αλχημιστές των late 80s όπως οι Coldcut, ο Andy Smith συνέχισε το ταξίδι χωρίς ηχητικά όρια και περιορισμούς. Το 1998 κυκλοφόρησε το mix album The Document που έφτασε να πουλήσει πάνω από 100.000 αντίτυπα, καθιερώνοντάς τον και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αποτελώντας σταθμό για το freestyle. Ιστορικά labels, όπως η Trojan, του ανέθεσαν να επιμεληθεί συλλογές, συμπεριλήφθηκε δύο φορές στους «20 Καλύτερους DJs στον Κόσμο», κι εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες κάνει τον γύρο του πλανήτη κουβαλώντας τα αγαπημένα του 7ιντσα, μπλέκοντας αρμονικά soul, hip hop, dub, disco, μουσική από soundtracks και 60s rock jams.

Η Αθήνα που έχει χορέψει αρκετές φορές μαζί του, ήταν, άλλωστε, και headliner DJ του Generations 2017, τον περιμένει με άνετα παπούτσια και μεγάλη ανυπομονησία.

Dan Donovan
Κυριακή 29/05, 19.00 – 21.00, Ξέφωτο

Ο Dan Donovan μοιάζει να ήταν πάντα ο κατάλληλος άνθρωπος, στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Γεννήθηκε τη δεκαετία του ‘60 στο δυτικό Λονδίνο, έμαθε πιάνο και τρομπόνι στη γειτονιά του, το Νότινγκ Χιλ, κι εκμεταλλεύτηκε τις απεριόριστες δυνατότητες που δημιούργησε η μεταπανκ συνθήκη για να γίνει μέρος της λονδρέζικης μουσικής σκηνής.

Ανέλαβε τα keyboards στην αρχική σύνθεση των Big Audio Dynamite, στην μπάντα που έφτιαξε ο Mick Jones, όταν τα «έσπασε» με τους Clash, πέρασε στην αυγή των 90s από τους Sisters of Mercy και υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Dreadzone που συνδύασαν την dub με τη χορευτική μουσική.

Παράλληλα, ανέπτυξε το ταλέντο του στη φωτογραφία (το κληρονόμησε από τον πατέρα του Terence Daniel Donovan που υπήρξε διάσημος φωτογράφος), εξελίχθηκε σε περιζήτητο DJ κι ακόμα πιο περιζήτητο remixer δίνοντας το dub άγγιγμά του σε κλασικά κομμάτια όπως το “Killer” του Adamski ή σε μεγάλα ονόματα όπως η Grace Jones.

Για δύο πράγματα είμαστε σίγουροι για την εμφάνισή του στο Generations: θα χορέψουμε πολύ και δε θα ξέρουμε καθόλου ποιο θα είναι το επόμενο κομμάτι που θα διαλέγει κάθε φορά…

Queen Bee
Κυριακή 29/05, 17.00 – 19.00, Ξέφωτο

Το προφίλ της στο Instagram έχει handle @bristolqueen κι αυτό αντανακλά την αλήθεια αφού η Queen Bee, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, έχει εξέχουσα θέση στην πάντα ενδιαφέρουσα σκηνή της πόλης της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Ξεκινώντας από τα μικρά κλαμπ του Μπρίστολ η Roz Melina Skordilis (το επίθετο μαρτυρά τις κερκυραϊκές ρίζες της) έφτασε να παίζει μπροστά σε χιλιάδες κόσμο σε μεγάλα φεστιβάλ όπως τα Shambala, Womad και Glastonbury, αποτελώντας μάλιστα το 1/3 του περίφημου Bristol Hi-Fi Soundsystem μαζί με τον Daddy G των Massive Attack και τον Mr. Benn.

Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα, από τη reggae και το afrobeat στο house, το drum ’n’ bass και το dancehall, η «βασίλισσα» έχει το funk μέσα της και δε θα ξεχάσει να το τσεκάρει στις αποσκευές της για Αθήνα.

Τσέκαρε κι αυτό:

James Corden : Επιστρέφει στο Λονδίνο

Ad