Το φεστιβάλ Ολυμπίας, από 27 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2021, επιστρέφει με ανυπομονησία στον φυσικό του χώρο: Στις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας, μετά από την υποχρεωτική ανάπαυλα που επέβαλε η πανδημία.
Αμέσως μετά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ με φυσική παρουσία, οι δραστηριότητές του θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο, από 4 έως 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα.
Φέτος, στα διαγωνιστικά προγράμματα του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 21ης Camera Zizanio, εκπροσωπούνται συνολικά 70 χώρες (35 ευρωπαϊκές και 35 από τον υπόλοιπο κόσμο), αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.
Και η φετινή διοργάνωση αποτελείται από 3+1 πυλώνες:
- 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
- 21η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio
- School Cinema – δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης
- Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης
Στα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν 93 επαγγελματικές ταινίες από 53 χώρες σε τέσσερα τμήματα: Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS & DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά).
Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι παραγωγής 2020 και 2021. Όσον αφορά την Camera Zizanio, δηλαδή τις ταινίες που δημιούργησαν παιδιά, νέοι και νέες, στα τρία διαγωνιστικά τμήματα, Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές, θα παρουσιαστούν 215 ταινίες που προέρχονται από 54 χώρες. Ταινίες για την πανδημία, την αναζήτηση ταυτότητας, την κλιματική αλλαγή, το σχολικό εκφοβισμό και όλα τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους νεαρούς κινηματογραφιστές.
Σημειώνεται ότι στον Πύργο, παραδοσιακά, θα παρουσιαστούν τα διαγωνιστικά προγράμματα μεγάλου και μικρού μήκους μυθοπλασίας και animation του 24ου Φεστιβάλ, καθώς και τις ταινίες της 21ης Camera Zizanio, ενώ στην Αμαλιάδα το διαγωνιστικό πρόγραμμα KIDS & DOCS μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους.
Ταινίες θα προβληθούν συνολικά σε 12 αίθουσες, αφού παράλληλα θα πραγματοποιηθούν προβολές και στην Πάτρα, το Αγρίνιο, τη Ζάκυνθο, την Καλαμάτα, τα Λεχαινά, τη Γαστούνη και τη Ζαχάρω. Από 4 έως 12 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ online.olympiafestival.gr, από την οποία παρακολούθησαν πέρσι το Φεστιβάλ 70.000 θεατές από όλη την Ελλάδα.
Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ανταπόκριση, δίνεται και φέτος η δυνατότητα στα παιδιά και στους νέους από όλη τη χώρα να απολαύσουν τις ταινίες του Φεστιβάλ, τα αφιερώματά του αλλά και να συμμετάσχουν επίσης σε online κινηματογραφικά εργαστήρια.
Στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα προβληθούν δύο ταινίες που δίνουν το στίγμα της φετινής διοργάνωσης:
*”Rosa, Rosae – La guera civil”, του Κάρλος Σάουρα
– Ένα αντιπολεμικό εξάλεπτο αριστούργημα του μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη, που θα καθηλώσει τους θεατές. Η ταινία ολοκληρώθηκε πρόσφατα κι έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Μεταφέρει στο θεατή τις παιδικές αναμνήσεις του 89χρονου σήμερα σκηνοθέτη που σημαδεύτηκαν έντονα από το θάνατο, την ερήμωση και τα βάσανα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Έκανε την ταινία για να ξορκίσει αυτές τις μνήμες και να αφυπνίσει την κοινωνία, γιατί όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους “δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου εμφυλίου πολέμου σήμερα στην Ισπανία”. Οι συγκλονιστικές εικόνες της ταινίας, υποστηρίζονται από το τραγούδι του διάσημου Αραγονέζου τραγουδοποιού, ποιητή και πολιτικού ακτιβιστή Χοσέ Αντόνιο Λαμπορτέτα.
* “Wolfwalkers”, των Tomm Moore & Ross Stewart – Μια ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων με ιρλανδικό χρώμα, που αποτελεί ωδή στο περιβάλλον και τα πλάσματά του, όπως και στη φιλία. Ήταν φιναλίστ στον θεσμό των Young Audience Awards της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2021, ενώ υπήρξε υποψήφια για τα Oscar και τα βραβεία BAFTA.
Σε όλες τις φυσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του COVID-19.