Φέτα

Η Φέτα είναι το πιο διάσημο ελληνικό τυρί με τεράστια ιστορία, αφού είναι ένα τυρί που το απολάμβαναν ο Όμηρος και ο Μέγας Αλέξανδρος και παρά το γεγονός ότι φτιάχνεται σε κάθε γωνιά της χώρας, κάποιες περιοχές φημίζονται για τη φέτα τους, λόγω της εκλεκτής βουνίσιας χλωρίδας.

Μερικές από αυτές είναι τα Καλάβρυτα και γενικά η ορεινή Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Ελασσόνα, ο Τύρναβος και οι παραδοσιακές βλάχικες περιοχές, από τα Άγραφα και τα Γρεβενά έως την Ήπειρο.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Χρωστάει το όνομά της στο ότι κόβεται σε μεγάλες τριγωνικές φέτες για να χωρέσει στα βαρέλια όπου ωριμάζει. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι λέγεται έτσι γιατί την κόβουμε και τη σερβίρουμε σε φέτες.

Αλμυρή και ελαφρώς όξινη, η φέτα είναι ένα τυρί με πλούσια γεύση αλλά και ιστορία. Ένα προϊόν πραγματικά συνδεδεμένο με το περιβάλλον του. Η συνταγή και η μέθοδος παραγωγής του αντανακλούν το μοναδικό ανάγλυφο της Ελλάδας και βασίζονται στην τεχνογνωσία για περισσότερες από δύο χιλιετίες.

Στη χώρα φυτρώνουν πάνω από 6.000 διαφορετικά είδη φυτών, το 15% των οποίων εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα – ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό, τι σε χώρες με μεγαλύτερη έκταση. Αυτή η βιοποικιλότητα, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το τυρί φέτα μπορεί να παρασκευαστεί μόνο στην Ελλάδα.

Η φέτα παρασκευάζεται μόνο με το γάλα αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων. Έτσι αποκτά το γνωστό λευκό χρώμα της καθώς και την ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Η φέτα μπορεί να παρασκευαστεί τόσο από παστεριωμένο όσο και από μη παστεριωμένο γάλα, ουδέποτε όμως προστίθενται χρωστικές ουσίες, συντηρητικά, πρωτεΐνες γάλακτος, καζεϊνικά άλατα, συμπυκνωμένο γάλα ή γάλα σε σκόνη.

Η Φέτα είναι προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2002 έπειτα από περιπέτειες και προσφυγές κυρίως από τη Δανία και τη Γαλλία.

Τσέκαρε κι αυτά: