Φιλοδώρημα

Το φιλοδώρημα είναι μια κοινή πρακτική σε πολλές χώρες, ωστόσο, υπάρχουν μέρη στον κόσμο όπου θεωρείται όχι μόνο ασυνήθιστο αλλά και κοινωνικά ανεπιθύμητο ή αγενές. Παρακάτω αναλύεται η κουλτούρα του φιλοδωρήματος σε ορισμένες χώρες όπου δεν είναι συνηθισμένο:

Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, το φιλοδώρημα θεωρείται περιττό και μπορεί να εκληφθεί ως αγένεια. Οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι η άριστη εξυπηρέτηση είναι δεδομένη και ενσωματωμένη στην κουλτούρα τους. Σε περίπτωση που αφήσετε φιλοδώρημα, οι εργαζόμενοι συχνά αρνούνται να το δεχθούν ή προσπαθούν να σας το επιστρέψουν.

Νότια Κορέα

Στη Νότια Κορέα, το φιλοδώρημα θεωρείται μη αποδεκτό, καθώς η κουλτούρα της εξυπηρέτησης περιλαμβάνει δίκαιες αμοιβές. Οι περισσότεροι Κορεάτες το εκλαμβάνουν ως κίνηση φιλανθρωπίας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ενόχληση.

Δανία

Η Δανία έχει θεσπίσει νομοθεσία που περιλαμβάνει τις χρεώσεις υπηρεσιών στις τιμές των μενού. Το φιλοδώρημα είναι περιττό, αλλά αν κάποιος επιθυμεί, μπορεί να αφήσει ένα μικρό ποσό, που συνήθως δεν ξεπερνά το 10% του λογαριασμού.

Ισπανία

Στην Ισπανία, το φιλοδώρημα είναι προαιρετικό. Στα εστιατόρια μπορεί να αφήσει κάποιος ένα μικρό ποσό (συνήθως έως 15%) μόνο σε περίπτωση άριστης εξυπηρέτησης. Για μικρότερες υπηρεσίες, όπως καφέδες ή ταξί, η στρογγυλοποίηση του λογαριασμού είναι αρκετή.

Κίνα

Στην Κίνα, το φιλοδώρημα είναι γενικά μη αποδεκτό. Αν και η πρακτική αυτή έχει υιοθετηθεί σε τουριστικές περιοχές, παραμένει μη συνηθισμένη στην καθημερινότητα. Συνίσταται, αν θέλετε να αφήσετε φιλοδώρημα, να το κάνετε διακριτικά, τοποθετώντας τα χρήματα σε φάκελο.

Βραζιλία

Το φιλοδώρημα στη Βραζιλία είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο. Τα περισσότερα εστιατόρια και ξενοδοχεία περιλαμβάνουν ήδη χρέωση 10% για την εξυπηρέτηση στον λογαριασμό. Αν δεν υπάρχει αυτή η χρέωση και θέλετε να αφήσετε φιλοδώρημα, αυτό δεν ξεπερνά το 10%-15% και μόνο αν η εξυπηρέτηση ήταν εξαιρετική.

Ακολούθησε και κάνε subscribe στο κανάλι του Citynow στο Youtube