Φίλοι

Οι φίλοι στη ζωή μας είναι κάτι σαν μία δεύτερη οικογένεια και είναι τόσο σπουδαίο αλλά και σπάνιο να καταφέρουμε στη ζωή μας να έχουμε ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας.

Υπάρχουν όμως δυστυχώς και πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που οι φίλοι δεν είναι τελικά αυτό που έδειχναν και όχι κατά ανάγκη επειδή θέλουν το κακό τους, αλλά γιατί έχουν τραύματα στην ψυχή τους που δεν τους αφήνουν να είναι σωστοί φίλοι.

Υπάρχουν πολλά σημάδια που δείχνουν πως έχετε δίπλα σας έναν τέτοιο τοξικό φίλο και σας αναφέρουμε ορισμένα.

  • Οι τοξικοί φίλοι ζηλεύουν και οποιαδήποτε συμβουλή θα σου δώσου θα είναι μία συμβουλή που στην ουσία και μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσουν το αίσθημα της ανασφάλειας. Μπορεί για παράδειγμα όταν τους ζητήσετε τη συμβουλή για ένα σοβαρό ερωτικό θέμα εκείνοι θα σας πουν πως πρέπει να χωρίσετε. Δεν θα εξετάσουν τα δικά σας συναισθήματα αλλά θα σας προτείνουν αυτό ειδικά εάν είναι κι αυτοί μόνοι τους ή δεν έχουν κάποια ουσιαστική σχέση στη ζωή τους. Έτσι θα είστε και οι δύο μόνοι και ο τοξικός φίλος δεν θα νιώθει μόνος.
  • Εάν σας προκύψει κάτι όμορφο στη ζωή σας πχ στα επαγγελματικά θα κάνουν πως χαίρονται, θα σας πουν και δύο κολακευτικά λόγια και μετά δεν θα ξαναφερθούν ποτέ σε αυτό το θέμα που σας κάνει ευτυχισμένο. Αντίθετα οτιδήποτε σας κάνει δυστυχισμένο τότε θα είναι γεμάτη ερωτήσεις η τοξική φίλη.
  • Το ψέμα είναι από τα πρώτα όπλα που χρησιμοποιεί ένας τοξικός φίλος. Δεν είναι ειλικρινείς μαζί σας γιατί ο μοναδικός στόχος τους είναι να σας αποπροσανατολίσουν από την αλήθεια. Μπροστά σας για παράδειγμα μπορεί να βρίζουν ένα άτομο που σας στεναχώρησε και την ίδια ώρα σε αυτό το άτομο να λένε τα χειρότερα για εσάς.
  • Ένας τοξικός φίλος εάν έχει δικό του πρόβλημα δεν θα ασχοληθεί με το δικό σας ακόμα κι αν είναι σοβαρότερο. Για παράδειγμα μπορεί ένας τοξικός φίλος σας να χώρισε και εκείνη τη στιγμή ένας δικός σας άνθρωπος να έχει πεθάνει. Θα πει ένα συλλυπητήρια και μετά θα συνεχίσει να μιλάει για το δικό του υποτιθέμενο γολγοθά με το γκομενάκι.
  • Ένας τοξικός φίλος με ύπουλο τρόπο που ενδεχομένως να μην το καταλαβαίνουν ούτ3 εκείνοι, σας απειλούν και σας δημιουργούν τη λάθος εικόνα πως χωρίς αυτούς, τους φίλους δηλαδή, δεν υπάρχει ευτυχία. Πρόκειται για έναν ψυχολογικό χειρισμό που σίγουρα έχουν υποστεί και αυτοί στη ζωή τους και για αυτό θα τους δείτε ότι στα καλά και στα ωραία σας αυτοί οι άνθρωποι θα απουσιάζουν.
  • Επίσης ένας τοξικός φίλος σας δημιουργεί μία θολούρα για το τι πρέπει να κάνετε με τη ζωή σας. Όταν είστε μακριά, εκείνοι μια χαρά σχεδιάζουν το μέλλον τους με τις καλύτερες προδιαγραφές, αλλά όταν εσείς θα προσπαθήσετε να κάνετε το αντίστοιχο, θα σας αποπροσανατολίζουν με διάφορα θέματα βλακώδη πάντα σε σχέση φυσικά με το μέλλον της ζωής της.
  • Όταν θα δείτε πως ένας φίλος σας ξεπερνάει τα όρια τότε κάτι δεν πάει καλά. Όταν για παράδειγμα ένας φίλος σας επικοινωνεί με τον σύντροφό σας κάτι που εσάς σας ενοχλεί, τότε να ξέρετε πως το κάνουν επίτηδες γιατί ζηλεύουν και θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα στη σχέση σας.