Το Φιρίκι Πηλίου είναι μία ποικιλία μήλου που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στη περιοχή του Πηλίου στη Μαγνησία.
Το Πήλιο είναι δίπλα στην πόλη του Βόλου και κατά την ελληνική μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των Θεών του Ολύμπου και η πατρίδα των Κενταύρων. Η ψηλότερη κορυφή του βρίσκεται προς τη βόρεια πλευρά του βουνού και δεν είναι επισκέψιμη λόγω ύπαρξης στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Το Φιρίκι Πηλίου είναι μικρού μεγέθους και έχει πρασινοκίτρινο χρώμα που κοκκινίζει όταν ωριμάσει. Το Φιρίκι Πηλίου παρενιαυτοφορεί, δηλαδή δίνει σοδειά κάθε δεύτερο χρόνο. Μπαίνει σε καρποφορία μετά το 6ο έτος από τη φύτευση, συνήθως το 10ο έτος και εξελίσσεται σε δένδρο μεγάλης ανάπτυξης.
Είναι πιο γλυκό και πιο εύγεστο, με χυμώδη γεύση. Η γλυκύτητα και το έντονο άρωμα είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού των φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων της περιοχής. Η μεγάλη ηλιοφάνεια και το παραδοσιακό αραίωμα των καρπών με το χέρι, αυξάνουν την έκθεση στον ήλιο και τη φωτοσύνθεση, γεγονός που οδηγεί σε υψηλή συγκέντρωση υδατανθράκων και στερεών διαλυτών σακχάρων
Η συγκομιδή των Φιρικιών Πηλίου γίνεται με το χέρι τέλος Σεπτεμβρίου (Σεπτέμβριος), όπως παραδοσιακά γινόταν και στο ξεκίνημα της καλλιέργειας των φιρικιών στο Πήλιο. Παρά το ισχυρό ανάγλυφο της περιοχής, η συγκομιδή γίνεται με το χέρι, προσεκτικά, ώστε να μην έχουμε αποκόλληση του ποδίσκου από το Φιρίκι Πηλίου και να μην γίνονται μικροτραυματισμοί.
Η συγκέντρωση και αποθήκευση των Φιρικιών Πηλίου γίνεται σε ψυκτικούς θαλάμους για περίπου 6-8 μήνες.
Το Φιρίκι Πηλίου είναι προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2011.
Τσέκαρε κι αυτά: