Το Φιστίκι Αιγίνης είναι ένας από τους πιο εύγευστους και αναγνωρίσιμους ξηρούς καρπούς, που η καλλιέργειά του ξεκίνησε στο νησί της Αίγινας, που είναι στο κέντρο του Σαρωνικού Κόλπου.
Περιβαλλόμενη από το Αγκίστρι, τα Μέθανα, την Τροιζήνα, τον Πόρο και τις ακτές της ηπειρωτικής Αττικής, Αίγινα έχει μήκος ακτών 57 χιλιόμετρα και το σχήμα της είναι σχεδόν ισόπλευρου τριγώνου.
Την πρώτη οργανωμένη φυτεία φιστικιάς στην Αίγινα στο κτήμα του Νικόλαου Περόγλου, τη δημιούργησε ο ίδιος το 1896, φέρνοντας σπόρους πιθανότατα από τη Συρία και από εκεί το φιστίκι εξαπλώθηκε σε όλη την υπόλοιπη Αττική.
Η αιγινήτικη φυστικά αξιοποιεί τα φτωχά, ασβεστώδη εδάφη του νησιού, τα οποία σε συνδυασμό με το ξηρό περιβάλλον, την περιορισμένη άρδρευση και τη γειτνίαση με τη θάλασσα, προσδίδουν στον καρπό ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και εξαιρετική γεύση και άρωμα.
Η συγκομιδή του φιστικιού ξεκινάει τέλη Αυγούστου (Αύγουστος) και συνεχίζετε ως τον Σεπτέμβρη.
Με τη στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται γύρω στα 300 κιλά, η παραγωγή των φιστικιών Αιγίνης φτάνει ετησίως τους 600 έως 800 τόνους, κατατάσσοντας την Ελλάδα, πρώτη στην Ευρώπη και έκτη σε όλο τον κόσμο.
Τα φιστίκια Αιγίνης είναι από τους καλύτερους ποιοτικά και πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς. Έχουν χαρακτηριστεί ως super food και όχι άδικα. Ανατρέχοντας στη θρεπτική τους αξία βλέπουμε ότι αποτελούν από τα λίγα τρόφιμα, τα οποία σε μικρή ποσότητα μας δίνουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών. Περιέχουν υγιή λίπη, χαμηλό αριθμό θερμίδων και πολλές φυτικές ίνες.
Το Φιστίκι Αιγίνης είναι προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996.
Τσέκαρε κι αυτά: