Floyd

Με την θερμοκρασία να φτάνει στους 33 βαθμούς Κελσίου, το καλοκαίρι έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του και φέτος με τον γνωστό στοίχο “Αθήνα είσαι καμίνι” των Ξύλινων Σπαθιών που ξανά παίρνει θέση στις λεζάντες των φωτογραφιών κάθε νεοέλληνα. 

Ενώ όλα θα φάνταζαν αρμονικά και όλοι θα είχαμε ξεκινήσει τον προγραμματισμό των καλοκαιρινών μας διακοπών, φέτος έχουμε κληθεί να λάβουμε μέρος σε ένα διαφορετικό καλοκαίρι και σας το παραθέτω κατά αυτόν τον τρόπο καθώς αυτή η κατάσταση μόνο με ένα κακοστημένο και σουρεάλ reality μπορεί να παρομοιαστεί.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα νέα δρώμενα που βιώνουμε λόγω του ερχομού του Covid-19 ,έχουμε να αναλογιστούμε και τα συναισθήματα που προέκυψαν σε κάθε νοήμων άνθρωπο μετά τον άδικο χαμό του συνανθρώπου μας, Floyd.

Ο Floyd ήταν ένας έγχρωμος 46χρονος Αφροαμερικανός που στις 25 Μαΐου αγόρασε ένα πακέτο τσιγάρα με ένα πλαστικό δολάριο και αυτό ήταν η αφορμή της σύλληψης του σύμφωνα με πηγές. Καθώς ο ίδιος ήταν πεσμένος και δεμένος στο πάτωμα του δρόμου ικέτευε να μην τον σκοτώσουν οι αστυνομικοί, ο ένας εκ των οποίων είχε το γόνατο του να πιέζει τον αυχένα του Floyd και εκείνος να του φωνάζει “δεν μπορώ να αναπνεύσω”.

Μετά από 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα έχασε τις αισθήσεις του και το βίντεο του θανάτου του τραβηγμένο από μια νέα κοπέλα που διερχόταν από το σημείο αυτό, έκανε τον γύρο του κόσμου. Το συγκεκριμένο βίντεο δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ρίγος και θλίψη στις καρδιές όλων για την απαξίωση και την βαναυσότητα. Τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστή μία ακόμη δολοφονία έγχρωμου άνδρα στην Αμερική από τα πυρά αστυνομικών.

Μήπως αντί να ανεβάζουμε φωτογραφίες με το σύνθημα “Black lives matter” ,κάτι άκρως ρατσιστικό κατά την γνώμη μου, καθώς αυτή η φράση θέτει από μόνη της τους έγχρωμους ανθρώπους στο περιθώριο ,να αρχίσουμε να αναλογιζόμαστε την κατάσταση σοβαρά και να αντιστρέψουμε αυτό το σύνθημα με την φράση “All lives matter”;

Είναι αξιοσημείωτο πως τον 21ο αιώνα συνεχίζονται οι διακρίσεις και ο ρατσισμός απέναντι σε έγχρωμους ανθρώπους και απέναντι στο διαφορετικό γενικότερα. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι συμπεριφορές δεν γεννιούνται σε κάποια τριτοκοσμική χώρα που ο εκσυγχρονισμός φαντάζει σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά από την Αμερική. Αξίζει η ζωή του κάθε συνανθρώπου μας 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα ; Τελικά κύριε Trump “you did not…Make America Great Again”.

Άρθρο της Έλενας Μεταξοπούλου