Franca

Η Franca Sozzani, η οποία γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1950, ήταν Ιταλίδα δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της Vogue Italia από το 1988 μέχρι το θάνατό της το 2016.

Η καριέρα της Franca μπορεί να ξεκίνησε ως βοηθός στο παιδικό περιοδικό μόδας Vogue Bambini το 1976, αλλά η εξέλιξή της επιβεβαιώνει ότι ήταν μία γυναίκα γεμάτη με ιδέες και όραμα που ξεφεύγουν από τα κλασικά πρότυπα.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Myself years & years ago ..same day of today… My birthday !!!! #happytime #fashion #gucci #yvesaintlaurent #alwayslovedfashion

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη francasozzani1 (@francasozzani1) στις

Τη δεκαετία του 1990, η κυρία Sozzani βοήθησε στη δημιουργία του φαινομένου του supermodel με έναν από τους στενότερους μακροχρόνιους συνεργάτες της, τον Steven Meisel.

Πρωτοστάτησε επίσης μιας ομάδας διάσημων πλέον φωτογράφων, συμπεριλαμβανομένων των Bruce Weber, Peter Lindbergh και Paolo Roversi, Michel Comte, δίνοντάς τους πλήρη ελευθερία να επιλέξουν μοντέλα και θέματα και ενθαρρύνοντάς τους να πειραματιστούν με τη δουλειά τους.

Η θρύλος Franca ήταν γνωστή για το ότι περιελάμβανε θέματα και ζητήματα στο περιοδικό της, τα οποία απέφυγαν άλλες εκδόσεις μόδας. Τέτοια θέματα ήταν η ενδοοικογενειακή βία, η κατάχρηση ναρκωτικών, και η πετρελαιοκηλίδα του Κόλπου του Μεξικού το 2010.

Πολλά τεύχη που είχε αναλάβει λόγω διοίκησης απέσπασαν ιδιαίτερη προσοχή, εκ των οποίων ήταν το “The Black Issue” (το οποίο είχε μόνο ποικιλόχρωμα μοντέλα), το “Makeover” (που σχετιζεται με την πλαστική χειρουργική) και το “Rebranding Africa”.

Το 2012, απονεμήθηκε το βραβείο “Legion of Honor” από τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy, ενώ την ίδια χρονιά έγινε πρεσβευτής καλής θέλησης των Ηνωμένων Εθνών. Το 2014, ορίστηκε παγκόσμια πρεσβευτής κατά της πείνας για το παγκόσμιο πρόγραμμα τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών και έλαβε το βραβείο μόδας “Swarovski για θετικές αλλαγές” το 2016.

Η “Ιέρεια της μόδας” – όπως την αποκαλούσε ο Giorgio Armani – άφησε την τελευταία της πνοή την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου του 2016.

Λίγο καιρό πριν το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Franca: Chaos and Creation”, ένας συγκινητικός φόρος τιμής από τον γιος της, Francesco Carrozzini, στη μητέρα του που “θυσιάστηκε στο βωμό της τέχνης της”, ενθουσίασε το φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, καθώς ήταν δίπλα της μέχρι τις τελευταίες της ώρες.

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ “Franca: Chaos and Creation” μπορείς να το δεις ΕΔΩ:

Στην ταινία γίνεται λόγος για τα εκπληκτικά αλλά συχνά αμφιλεγόμενα εξώφυλλα της, που όχι μόνο παραβίασαν τους κανόνες, αλλά έθεσαν μια νέα θέση στη μόδα, την τέχνη και τις επιχειρήσεις τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Από το διάσημο «Μαύρο τεύχος» έως το «Πλαστικό χειρουργείο», η Franca Sozzani ήταν πάντα αφοσιωμένη στη διερεύνηση θεμάτων εκτός ορίου, προκειμένου να ανατρέψει το status quo και να επαναπροσδιορίσει περιστασιακά την έννοια της ομορφιάς.

Με συνεντεύξεις με τους Karl Lagerfeld, Bruce Weber, Baz Luhrmann, Courtney Love και πολλά άλλα, ο Carrozzini μας παίρνει πίσω από τα παρασκήνια της δημιουργικής διαδικασίας της μητέρας του, καθώς και για να ανακαλύψει τις τωρινές και τις προηγούμενες αδυναμίες της. Βαθιά και συχνά συναισθηματική, η ταινία είναι μια ερωτική επιστολή από έναν γιο προς τη μητέρα του.

@vangeliskafasis, Travel & Fashion enthusiast