Το να διαλέγετε εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε για τη διατροφή σας. Είναι φρέσκα, εύγευστα και συνήθως, πιο οικονομικά απ’ ότι εκείνα που καλλιεργούνται σε εποχή που καλλιεργούνται εκτός εποχής.
Το κουνουπίδι είναι ένα από αυτά και συνδυάζουν μάλιστα άφθονη βιταμίνη C όπως και τα πορτοκάλια. Τελευταία, το βλέπουμε πολύ και σε vegan συνταγές να λειτουργεί ως «κρέας» καθώς γίνεται ιδιαίτερα γευστικό ως ψητό και μπορείτε να το μαγειρέψετε με πάρα πολλούς τρόπους.
Τα παντζάρια επίσης τα συναντάμε τους χειμερινούς μήνες και είναι άκρως γευστικά. Έχουν το χρώμα του ρουμπινιού και είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά όπως: ποτάσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και μαγνήσιο.
Όσον αφορά στα φρούτα, εάν λατρεύετε τα πορτοκάλια, τα σαγκουίνι, τα γκρέιπ-φρουτ και τα μανταρίνια, τώρα είναι η εποχή τους. Τα εσπεριδοειδή είναι από τα αγαπημένα χειμερινά φρούτα ενώ είναι μικροί «χαμαιλέοντες» καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αλμυρές και γλυκές συνταγές. Έχουν πολλές βιταμίνες και είναι αγαπημένη βάση για smoothies φρούτων.
Τα ρόδια είναι ένα άκρως γιορτινό φρούτο, όμως μπορείτε να το βρείτε καθ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ο μόνος λόγος που μπορεί να αποθαρρύνει κάποιον να απολαύσει τους γλυκούς σπόρους του είναι η διαδικασία αφαίρεσής τους. Όμως, αν κόψετε το ρόδι σε μικρά κομμάτια, μπορούν να αφαιρεθούν πολύ γρήγορα. Άλλα φρούτα εποχής είναι το μήλο, το αχλάδι και το ακτινίδιο.