Γαλακτομπούρεκο

Ακολουθεί μια παραδοσιακή συνταγή για γαλακτομπούρεκο, το αγαπημένο γλυκό με τραγανό φύλλο και κρέμα που λιώνει στο στόμα!

Υλικά:

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το φύλλο:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (περίπου 450-500 γρ.)
  • 200 γρ. βούτυρο (λιωμένο), για να βουτυρώσετε τα φύλλα

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

Βήμα 1: Προετοιμασία του σιροπιού

  1. Σε κατσαρόλα, προσθέστε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.
  2. Αφήστε το σιρόπι να βράσει για 5-7 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς.
  3. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.

Βήμα 2: Προετοιμασία της κρέμας

  1. Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
  2. Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Προσθέστε το σιμιγδάλι και τη βανίλια στο ζεστό γάλα και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
  4. Μόλις δέσει η κρέμα, προσθέστε το μείγμα αυγών ανακατεύοντας γρήγορα για να μην κόψει. Κατεβάστε την από τη φωτιά και προσθέστε το ξύσμα λεμονιού.

Βήμα 3: Στήσιμο του γλυκού

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Σε βουτυρωμένο ταψί, στρώστε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας κάθε φύλλο ξεχωριστά.
  3. Ρίξτε την κρέμα στο ταψί και απλώστε ομοιόμορφα.
  4. Καλύψτε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας κάθε φύλλο και γυρίζοντας τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα.
  5. Χαράξτε το γλυκό σε κομμάτια και ψήστε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά.

Βήμα 4: Σιρόπιασμα

  1. Μόλις βγάλετε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο, ρίξτε το κρύο σιρόπι αργά πάνω στο ζεστό γλυκό.
  2. Αφήστε το να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να κρυώσει πριν το κόψετε και σερβίρετε.

Απολαύστε το γαλακτομπούρεκο με τη χαρακτηριστική τραγανή υφή και την πλούσια, κρεμώδη γεύση του!