Ακολουθεί μια παραδοσιακή συνταγή για γαλακτομπούρεκο, το αγαπημένο γλυκό με τραγανό φύλλο και κρέμα που λιώνει στο στόμα!
Υλικά:
Για την κρέμα:
- 1 λίτρο γάλα
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το φύλλο:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (περίπου 450-500 γρ.)
- 200 γρ. βούτυρο (λιωμένο), για να βουτυρώσετε τα φύλλα
Για το σιρόπι:
- 500 γρ. ζάχαρη
- 250 ml νερό
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Φλούδα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Βήμα 1: Προετοιμασία του σιροπιού
- Σε κατσαρόλα, προσθέστε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό λεμονιού, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.
- Αφήστε το σιρόπι να βράσει για 5-7 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Βήμα 2: Προετοιμασία της κρέμας
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
- Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέστε το σιμιγδάλι και τη βανίλια στο ζεστό γάλα και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Μόλις δέσει η κρέμα, προσθέστε το μείγμα αυγών ανακατεύοντας γρήγορα για να μην κόψει. Κατεβάστε την από τη φωτιά και προσθέστε το ξύσμα λεμονιού.
Βήμα 3: Στήσιμο του γλυκού
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
- Σε βουτυρωμένο ταψί, στρώστε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας κάθε φύλλο ξεχωριστά.
- Ρίξτε την κρέμα στο ταψί και απλώστε ομοιόμορφα.
- Καλύψτε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας κάθε φύλλο και γυρίζοντας τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα.
- Χαράξτε το γλυκό σε κομμάτια και ψήστε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά.
Βήμα 4: Σιρόπιασμα
- Μόλις βγάλετε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο, ρίξτε το κρύο σιρόπι αργά πάνω στο ζεστό γλυκό.
- Αφήστε το να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να κρυώσει πριν το κόψετε και σερβίρετε.
Απολαύστε το γαλακτομπούρεκο με τη χαρακτηριστική τραγανή υφή και την πλούσια, κρεμώδη γεύση του!