Γαλοπούλα: Το ελληνικό προϊόν και η παραγωγή

Γαλοπούλα

Η ελληνική γαλοπούλα θεωρείται μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη, αλλά η παραγωγή της δεν είναι τόσο διαδεδομένη γιατί είναι ένα προϊόν που έχει σχεδόν αποκλειστικά εποχική ζήτηση.

Οι περισσότερες ελληνικές φάρμες διαθέτουν από λίγες δεκάδες μέχρι μερικές χιλιάδες γαλοπούλες και είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Συγκεντρώνονται κυρίως στους νομούς Ιωαννίνων και Λάρισας, ενώ εκτροφή έχουμε και στη Λακωνία, στα Τρίκαλα και στις Σέρρες.

Η ελληνική παραγωγή αντιστοιχεί στο 2% του συνόλου της παραγωγής εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατάσσοντάς τη στη 19η θέση, ενώ στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ιταλία.

Η πιο συνηθισμένη διαδικασία εκτροφής είναι με τον παραγωγό να παίρνει τον νεοσσό, το γαλοπουλάκι δηλαδή, όταν είναι μικρό, από 1 έως 35-40 ημερών (1 έως 40 ημέρες )και το μεγαλώνει, συνήθως για 4 μήνες, μέχρι να φτάσει το επιθυμητό βάρος, δηλαδή περίπου τα 6-10 κιλά.

Επειδή τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές προτιμούν όλο και μικρότερες γαλοπούλες, πολλοί παραγωγοί βγάζουν στην αγορά γαλοπούλες ακόμα και 3 κιλών (3 κιλά). Ακριβώς λόγω του περιορισμένου αριθμού πληθυσμών, πολλές ελληνικές γαλοπούλες είναι ελευθέρας ή ημιελευθέρας βοσκής.

Η εκτροφή της ντόπιας γαλοπούλας διαρκεί περισσότερο και άρα κοστίζει περισσότερο στον παραγωγό, γι’ αυτό χρόνο με τον χρόνο η παραγωγή της βαίνει μειούμενη.

Η ελληνική παραγωγή, είτε γίνεται με νεοσσούς ντόπιους είτε με εισαγόμενους, έχει να ανταγωνιστεί τις εισαγόμενες γαλοπούλες, νωπές ή κατεψυγμένες, οι οποίες εκτρέφονται εντατικά σε κλειστού τύπου εγκαταστάσεις για σύντομο χρονικό διάστημα.

Τσέκαρε κι αυτά:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...