γελοιογραφίες

Πασίγνωστες είναι οι γελοιογραφίες του New Yorker, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αμερικανική εικαστική κουλτούρα. Το διάσημο Cartoon Caption Contest του περιοδικού, στο οποίο ζητιέται από τους αναγνώστες να στείλουν τις πιο πνευματώδεις φράσεις τους (μιας αράδας), κάθε εβδομάδα δέχεται κατά μέσον όρο 5.732.

Και το New Yorker λαμβάνει κάθε μήνα χιλιάδες σκίτσα από επίδοξους σκιτσογράφους. Τώρα, ο καλλιτέχνης κόμικς Ilan Manouach και ο μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης Ioannis Siglidis εξέλιξαν τη Neural Yorker, μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης η οποία ποστάρει στο Twitter γελοιογραφίες δημιουργημένες από υπολογιστή.

Το πρότζεκτ συνίσταται σε συνδυασμούς εικόνας-λεζάντας που παράγει ένα δίκτυο GAN (generative adversarial network), ένα μοντέλο βασισμένο σε βαθιά μηχανική μάθηση. Το δίκτυο έχει εκπαιδευτεί χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων με λεζάντες και γελοιογραφίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο και στη συνέχεια «μαθαίνει» να δημιουργεί καινούργιες γελοιογραφίες στο στυλ του New Yorker

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hyperallergic (@hyperallergic)

Είτε πρόκειται για τα περίφημα κόμικ στριπ του Gary Larson είτε για «τις γελοιογραφίες μιας μικρής τοπικής εφημερίδας από έναν άγνωστο καλλιτέχνη, η γελοιογραφία βρίσκει γόνιμο έδαφος στην παραξενιά, στο παράλογο, στο αυθαίρετο και στο φτηνό τέχνασμα για να μπορέσει να περάσει το μήνυμά της» είπαν, μιλώντας στο Hyperallergic, οι Manouach and Siglidis.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hyperallergic (@hyperallergic)

«Κατά παράδοξο τρόπο, η δημιουργία γελοιογραφιών είναι μια μορφή τέχνης του 21ου αιώνα που τροφοδοτεί για μια σύντομη οπτική ικανοποίηση ένα αναγνωστικό κοινό με περιορισμένη προσήλωση.

Το Neural Yorker εξερευνά τα όρια ενός σημαντικού στοιχείου στην ιστορία και στους τρόπους με τους οποίους επιδίδεται κανείς στη δημιουργία γελοιογραφιών: το non sequitur (ανακολουθία)» πρόσθεσαν.