Μία ιδιαίτερη και εντυπωσιακή συνταγή για τα Χριστούγεννα που συνδυάζει γεύση και εορταστική εμφάνιση είναι το Χριστουγεννιάτικο γεμιστό ρολό χοιρινού με κάστανα, δαμάσκηνα και πορτοκάλι. Πρόκειται για μια συνταγή που θα κλέψει την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι σας!
Χριστουγεννιάτικο γεμιστό ρολό χοιρινού
Με κάστανα, δαμάσκηνα και πορτοκάλι
Υλικά (για 6-8 άτομα):
- 1½ κιλό χοιρινό μπούτι (χωρίς κόκκαλο, ανοιγμένο σε ρολό)
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 πορτοκάλι (χυμός + ξύσμα)
- 1 φλιτζάνι κάστανα (βρασμένα και καθαρισμένα)
- 1 φλιτζάνι δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι)
- ½ φλιτζάνι καρύδια (χοντροκομμένα)
- 2 κουταλιές μέλι
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Σπάγκος μαγειρικής
Για τη σάλτσα:
- 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
- 1 πορτοκάλι (χυμός)
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 1 κουταλιά αλεύρι
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία της γέμισης
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο για 1-2 λεπτά.
- Προσθέστε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα και τα καρύδια. Ανακατέψτε καλά και ρίξτε το μέλι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
- Σβήστε με τον χυμό πορτοκαλιού και αφήστε τη γέμιση να δέσει για 5 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς.
2. Προετοιμασία του χοιρινού
- Ανοίξτε το χοιρινό μπούτι σε μεγάλο κομμάτι και αλατοπιπερώστε καλά όλη την επιφάνεια.
- Απλώστε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στο κρέας, αφήνοντας λίγο περιθώριο στις άκρες.
- Τυλίξτε το κρέας σε ρολό και δέστε το καλά με σπάγκο μαγειρικής ώστε να κρατήσει το σχήμα του.
3. Ψήσιμο του ρολού
- Τοποθετήστε το ρολό σε ένα ταψί και περιχύστε το με τον χυμό πορτοκαλιού και το κρασί.
- Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1½ ώρα.
- Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 20-30 λεπτά στους 200°C για να ροδίσει η επιφάνεια.
4. Προετοιμασία της σάλτσας
- Σε ένα κατσαρολάκι, ζεστάνετε το βούτυρο και προσθέστε το αλεύρι. Ανακατέψτε μέχρι να ξανθύνει.
- Ρίξτε τον ζωμό, τον χυμό πορτοκαλιού και το μέλι. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Περιχύστε τη σάλτσα πάνω από το ρολό πριν το σερβίρετε.
Σερβίρισμα
Κόψτε το ρολό σε φέτες και συνοδεύστε το με πουρέ γλυκοπατάτας, ψητά λαχανικά ή ρύζι με κουκουνάρι και σταφίδες.
Tip για εντυπωσιακή εμφάνιση
Γαρνίρετε το πιάτο με ροδέλες πορτοκαλιού, φρέσκο δεντρολίβανο και μερικά ψημένα κάστανα.
Τσέκαρε κι αυτά: