Gen Z

Ας τα πάρουμε από την αρχή για όσους δεν γνωρίζουν, για τη Gen Z…. και αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι πως δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία αλλά “πιάνεται” από τα μέσα της δεκαετίας του 90’, δηλαδή μετά το 1995 και πριν από το 2013.

Για τη συγκεκριμένη γενιά, “τη νέα γενιά”, ακούγονται συνεχώς αρνητικά πράγματα όπως το ότι τα νεαρά άτομα δεν είναι τόσο της ανθρώπινης επαφής και ότι χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τα social media για να κοινωνικοποιηθούν.

Πράγματι, η Gen Z είναι η πρώτη γενιά που μεγάλωσε “μέσα” στην τεχνολογία αλλά δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί όλα γύρω μας πρέπει να εξελίσσονται και αναγκαστικά μαζί με την τεχνολογία “προχωράει” και η κοινωνία.

Ωστόσο, δεν θα ήθελα να σταθώ στην τεχνολογία γιατί είναι κάτι που έχει συζητηθεί πολύ και έχει καταντήσει κουραστικό. Οι περισσότεροι εστιάζουν στο ότι τα “νέα παιδιά” έχουν απομονωθεί, “κλείνονται” στους εαυτούς τους, κλπ. Όμως δεν αποτελεί αυτό τον “κανόνα” μίας ολόκληρης γενιάς.

Αν βγεις ένα Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας, θα δεις πάρα πολλά νεαρά άτομα να περπατάνε, να γελάνε, να συζητάνε, δηλαδή να “κοινωνικοποιούνται”, αλλά σίγουρα υπάρχουν άτομα που είναι πιο μοναχικά όπως σε κάθε γενιά.

Η Gen Z έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο “καταθλιπτικές” γενιές, σύμφωνα με έρευνες και τα στατιστικά στοιχεία που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Όμως, αυτό που ισχύει είναι ότι πλέον οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί στο επισκεφθούν κάποιον που ειδικεύεται στην ψυχική υγεία.

Παλιότερα υπήρχε το ταμπού ότι όποιος πάει σε ψυχολόγο είναι “τρελός”, κάτι που δεν “περνάει” στις μέρες μας. Άρα, ο αριθμός των ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα ναι μεν έχει αυξηθεί, αλλά ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί και τα άτομα που επιλέγουν να επισκεφθούν κάποιον ειδικό για τα προβλήματά τους και κατ’ επέκταση να θεραπευτούν.

Και μην ξεχνάμε ότι είναι μία γενιά που έχει περάσει αρκετές κρίσεις που έχουν επηρεάσει την κοινωνία: η οικονομική, η επιδημιολογική, με την οποία ξαφνικά σταμάτησε η καθιερωμένη ρουτίνα και καθημερινότητα όλων, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό, οι επιθέσεις των τζιχαντιστών και άλλες πολλές.

Όσο για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, και δεν μιλάω για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, αλλά για το σύνολο, χρησιμοποιείται πάρα πολύ το χιούμορ. Για τη γενιά Ζ, έχει δημιουργηθεί ένα εντελώς διαφορετικό είδος χιούμορ που είναι κυρίως μία πιο “dark” μορφή της “γελοιοποίησης” των προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φτιάχτηκαν ένα σωρό memes που γελοιοποιούν όσα συμβαίνουν, ακόμα και στις συζητήσεις στις παρέες, ο τρόπος που μιλάνε για διάφορα κοινωνικά ζητήματα ακούγεται σαν να τα κοροϊδεύουν, δεν σημαίνει όμως ότι “γυρνάνε την πλάτη”.

Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι λένε ξεκάθαρα την γνώμη τους, είναι πιο δεκτικοί στις αλλαγές, αποδέχονται τους ανθρώπους γύρω τους όπως είναι, και “αγκαλιάζουν” τη διαφορετικότητα. Έχουν δημιουργηθεί πόσα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που προηγουμένως δεν τους έδινε κανείς σημασία.

Οπότε δεν μπορεί να πει κανείς ότι η νέα γενιά έχει αφήσει στην “απ’ έξω” την ανθρώπινη επαφή, γιατί όλα δείχνουν ότι όταν χρειαστεί είναι ενωμένη και “κυνηγάει” ό,τι αξίζει.

Who said this? 

Βασιλική Πολίτη – Τσέκαρε το Insta μου πατώντας εδώ! 

Τσέκαρε και αυτά :

Θέατρο: Άντρες έτοιμοι για όλα στο Βέμπο

Κατερίνα Καρά: Αυτό είναι το instagram της