George Floyd

Ο George Floyd, ένας 46χρονος άνδρας, έχασε τη ζωή του όταν ένας αστυνομικός αποφάσισε να τοποθετήσει το γόνατο του πάνω στον λαιμό του ενώ εκείνος ήταν ξαπλωμένος μπρούμυτα στον δρόμο… Δε σου αναφέρω ένα περιστατικό από τη δεκαετία του’80! Αυτό έγινε εν έτει 2020, τη Δευτέρα 25/5…

Ο Αφροαμερικανός άνδρας βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αρχές όταν κάποιοι αστυνομικοί κλήθηκαν να βρεθούν σε έναν δρόμο της Mineapolis, για να μπορέσουν να «μαζέψουν» όπως ανέφεραν τον μεθυσμένο Floyd και έτσι ξεκίνησαν όλα. Ένας αστυνομικός πήρε το νόμο στα χέρια και ως απεσταλμένος του Θεού αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να τερματίσει τη ζωή ενός άνδρα… Και όλα αυτά επειδή το δέρμα του είχε διαφορετικό χρώμα από το δικό του… Βλέποντας τα videos που έχουν αναρτηθεί σε όλα τα social media αλλά και τη μετάδοση τους μέσω ξένων, τηλεοπτικών δικτύων, μπορεί κάποιος να διακρίνει τον George Floyd να προσπαθεί αν ξεφύγει από τον αστυνομικό οποίος εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση σου και του ζητά να τον αφήσει γιατί δεν μπορεί να αναπνεύσει… Και βλέποντας αυτή τη χυδαία πράξη, μου κόπηκε και εμένα η ανάσα.

Θα πίστευε κανείς πως το 2020 ο κόσμος θα μπορούσε να έχει γίνει λίγο καλύτερος, πως ο ρατσισμός θα μπορούσε να αρχίζει να εξαφανίζεται και πως οι άνθρωποι θα μπορούσαμε να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε το χειρότερο είδος ζώου που περπατά αυτόν τον πλανήτη… Αλλά όχι! Ένας άνδρας – δεν τονίζω το επάγγελμα του γιατί θα μπορούσε να ασχολείται με κάτι άλλο και πάλι να προβεί σε κάποια παρόμοια πράξη- κατάφερε να μας πείσει πως παραμένουμε το χειρότερο είδος.

Ο George Floyd έφυγε από τη ζωή άδικα… Όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πέσει θύματα ρατσιστικής βίας γιατί πολύ απλά κάποιοι δε γούσταραν το χρώμα του δέρματος τους, τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους ή ακόμη και τα second παπούτσια που αναγκάστηκαν να φορούν γιατί η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι καλή. Ο φυλετικός ρατσισμός κρατεί καλά, ειδικά σε μια χώρα σαν την Αμερική όπου το moto «the land of the free and the home of the brave, είναι απλά λόγια χωρίς νόημα και γράφονται με ψιλά γράμματα… Όλα μένουν στα λόγια!

Βέβαια, δεν είναι μόνο η Αμερική η οποία δείχνει αρκετές φορές το σκληρό πρόσωπο του ρατσισμού, καθώς και στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι δεν μπορούν να αποδεχτούν πως ένας άνθρωπος με πιο σκούρο δέρμα έχει «ανοίξει» τα φτερά του και κάνει κάτι καλό για τον εαυτό του και την οικογένεια του! Παντού υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί, αγάπη μου! Αλλά πρέπει να γινόμαστε κακοί όταν κάποιος μας πειράξει έναν δικό μας άνθρωπο, όταν προσπαθήσει να μας κάνει κακό στην υγεία μας, όταν συμπεριφέρεται άσχημα σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι ανήμπορος! Και όχι επειδή διαθέτει μια όμορφη και σκούρα επιδερμίδα!

Πόση ντροπή θα πρέπει να αισθανόμαστε σαν άνθρωποι όταν καθόμαστε σε έναν καναπέ ή μπροστά από έναν υπολογιστή και απλά γινόμαστε παρατηρητές σε σκηνές βίας οι οποίες οδηγούν έναν συνάνθρωπο μας στον θάνατο; Πότε θα καταλάβουμε πως όλοι είμαστε άνθρωποι και πως όλοι είμαστε ξεχωριστοί και μοναδικοί σε αυτόν τον κόσμο και πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει τον άλλον επειδή έχει κάτι ξεχωριστό πάνω του;

Πόσο κρίμα!

#RIP_Geroge_Floyd