Γερμανικές συνταγές

Το Sauerbraten είναι μία από τις πιο γνωστές παραδοσιακές γερμανικές συνταγές. Πρόκειται για μαριναριστό βοδινό, που σιγομαγειρεύεται σε μια γευστική σάλτσα με ξύδι, κρασί και μπαχαρικά. Ακολουθεί η γενική διαδικασία για να το προετοιμάσετε:

Υλικά:

  • 1,5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (λαιμός ή σπάλα)
  • 1 φλιτζάνι ξύδι από κρασί
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 2 καρότα σε κομμάτια
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 10 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 5 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή λάδι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Μαρινάρισμα (2-3 ημέρες): Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το ξύδι, το κρασί, το νερό, τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα μπαχαρικά. Τοποθετήστε το κρέας στη μαρινάδα, καλύψτε το και αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ημέρες.
  2. Ψήσιμο:
    • Βγάλτε το κρέας από τη μαρινάδα και σκουπίστε το.
    • Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το βούτυρο ή το λάδι και σοτάρετε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα.
    • Προσθέστε τη μαρινάδα και σιγοβράστε για περίπου 2-3 ώρες μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
  3. Σάλτσα:
    • Αφαιρέστε το κρέας από την κατσαρόλα και στραγγίστε τη σάλτσα.
    • Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεστάνετε τη σάλτσα, προσθέστε αλεύρι και ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να πήξει.
  4. Σερβίρισμα: Κόψτε το κρέας σε φέτες και σερβίρετε με τη σάλτσα. Συνοδεύστε με πουρέ πατάτας, spätzle (γερμανικά ζυμαρικά) ή κόκκινο λάχανο.

Το Sauerbraten είναι μια πιάτο που αποτυπώνει τη γερμανική παράδοση και είναι ιδανικό για ιδιαίτερες περιστάσεις ή κυριακάτικο γεύμα. Καλή όρεξη!