Πλανήτης Γη

Μία νέα εκτίμηση από τη μελέτη των μαγνητικών ορυκτών της αρχαίας Γροιλανδίας αποδεικνύει πως το μαγνητικό πεδίο της Γης εμφανίστηκε πριν 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια δηλαδή 200 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ότι μέχρι τώρα οι επιστήμονες εκτιμούσαν.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το “Nature”.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις για το μαγνητικό πεδίο της Γης είχαν βρεθεί σε πετρώματα στη Νότια Αφρική και έδειχναν πως το πεδίο της γης δημιουργήθηκε πριν από 3.5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αντίστοιχη ανακάλυψη είχε γίνει και το 2015 στην Αυστραλία σε κρυστάλλους ζιρκονίου όπου τότε η δημιουργία του μαγνητικού πεδίου της Γης τοποθετήθηκε στα 4 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά οι επιστήμονες δεν θεωρούν ακριβή αυτή τη χρονολόγηση.

Το πότε ακριβώς εμφανίστηκε, αποτελεί πεδίο επιστημονικής αναζήτησης. Ελάχιστα πετρώματα μπορούν σήμερα να βρεθούν στη Γη, που να προέρχονται από την «παιδική» ηλικία της και να διατηρούν τα πρώτα μαγνητικά ίχνη.