Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Alfa Romeo που φέτος συμπληρώνει 110 χρόνια ιστορίας, είναι η ικανότητά της να ανανεώνεται συνεχώς, διατηρώντας όμως αναλλοίωτο το DNA της. Αυτή την φορά, η Alfa Romeo παρουσιάζει ένα εμβληματικό μοντέλο, την Alfa Romeo Giulia GTA.

Το αρκτικόλεξο GTA εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Giulia Sprint GTA του 1965. Σήμερα η μάρκα εμφανίζει τα διακριτικά στην Giulia GTA. Το μοντέλο ξεχωρίζει αμέσως με μια σειρά χαρακτηριστικών που αφορούν στην εμφάνιση, αλλά και στις επιδόσεις. Οι μηχανικοί της μάρκας έθεσαν σαν στόχο τη βελτίωση της αεροδυναμικής και της συμπεριφοράς, αλλά πάνω απ’ όλα τη μείωση του βάρους, όπως έγινε και στην περίπτωση της Giulia GTA του 1965. Τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα εξελίχθηκαν με βάση την εμπειρία που προέκυψε από την εμπλοκή της εταιρείας στην Formula 1.

Τα μετατρόχια εμπρός και πίσω αυξήθηκαν κατά 50 χιλιοστά, ενώ εξελίχθηκε ένα νέο σετ αμορτισέρ-ελατηρίων. Ειδικότερα στην έκδοση GTAm, η αεροδυναμική βελτίωση έφτασε σε ακόμα πιο προχωρημένο επίπεδο με μεγαλύτερα αεροδυναμικά στοιχεία στο εμπρός και πίσω μέρος. Σε επίπεδο επιδόσεων ο αλουμινένιος V6 Bi-Turbo των 2,9 λίτρων, αύξησε την απόδοση του από τους 510 στους 540 ίππους. Στο εσωτερικό εκτεταμένη είναι η χρήση Alcantara, ενώ στην έκδοση GTAm έχει αφαιρεθεί το πίσω κάθισμα, οι επενδύσεις στις πόρτες και έχει τοποθετηθεί roll bar.

Με συνολικό βάρος 1.520 κιλά και την αύξηση της ιπποδύναμης στους 540 ίππους, η Giulia GTAm έχει αναλογία 2,82 κιλά ανά ίππο προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις. Έτσι από την στάση μέχρι και τα πρώτα 100χλμ./ώρα χρειάζεται μόλις 3,6 δευτερόλεπτα.

Η Alfa Romeo GTA και η σκληροπυρηνική GTAm θα παραχθούν σε μόλις 500 αντίτυπα, καθιστώντας τις δύο εκδόσεις άμεσα συλλεκτικές.