Γκράφιτι

Την  τέχνη του γκράφιτι βάζει στη ζωή της πρωτεύουσας ο Δήμος Αθηναίων, παρέχοντας για πρώτη φορά ορισμένο δημόσιο χώρο σε Έλληνες και ξένους  street- artists, ώστε να δημιουργήσουν και να εκφραστούν. Να αλληλεπιδράσουν με την πόλη και τους κατοίκους της σε ένα αισθητικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο.

ad

Στο  πρόγραμμα υλοποίησης  δημόσιων  τοιχογραφιών (γκράφιτι), και με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίωντου Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Urban Art εντάσσεται η νέα πρωτοποριακή παρέμβαση που έγινε στο χώρο του πάρκου που βρίσκεται στην οδό Θεσσαλονίκης, στο Γκάζι, απέναντι από την Τεχνόπολη.

Γκράφιτι

Στον πεζόδρομο της οδού Θεσσαλονίκης που έχει μετατραπεί σε καλλιτεχνικό καμβά, προστέθηκε η δημιουργία του Ιταλού καλλιτέχνη Demetrio Di Grado.

Ο Demetrio Di Grado είναι από την Σικελία και ασχολείται εδώ και χρόνια με την street art, συνδυάζοντας την τεχνική του κολάζ με την τέχνη των τοιχογραφιών. Το “Street Collage” έκανε τον Demetrio έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους και δραστήριους καλλιτέχνες στην ιταλική σκηνή.

Το έργο του, που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, αποτελεί μέρος της ακόμα αδημοσίευτης σειράς «Ξεκινώντας από το τέλος».

Γκράφιτι

Στη σειρά αυτή, ανθρωπογενή και αρχιτεκτονικά τοπία στα οποία άνδρες, γυναίκες και παιδιά, εναλλάσσονται αναγεννώντας άλλες μορφές και δημιουργώντας νέες διασυνδέσεις, πάντα σε στενή και ενίοτε δραματική αντιπαράθεση, με τα πιο σύγχρονα ζητήματα που απευθύνονται στην κοινωνία και που σχετίζονται με το περιβάλλον, την πολιτική και το μέλλον.

Όπως αναφέρει και ο εικαστικός επιμελητής Francesco Piazza “πρόκειται για μια αρχιτεκτονική τόσο παράλογη που αναστατώνει,  προκαλώντας παραδόξως ένα βραχυκύκλωμα μεταξύ αυτού που ζούμε και αυτού που έχουμε βιώσει.  Ένας χρονικός βρόχος στον οποίο όλα επαναλαμβάνονται με διαφορετικές μορφές, εκφράζοντας την αλήθεια, δημιουργώντας πάντα νέους και εκπληκτικούς συνδυασμούς, φτάνοντας σε μια συνθετική καθαριότητα που δικαιολογεί το λογοτεχνικό του στοίχημα και το βλέμμα του προς έναν κόσμο που θα ξαναχτιστεί”.

“Το έργο αυτό, αλλά και αντίστοιχες καλλιτεχνικές δράσεις που υποστηρίζονται μέσα από την προγραμματική μας για τον Πολιτισμό, αναβαθμίζουν  τη σχέση της Αθήνας με τις σύγχρονες μορφές τέχνης. Θέλουμε μια πόλη ζωντανή, δημιουργική. Μια πόλη που προσελκύει δημιουργούς  και δίνει την ευκαιρία στους νέους Αθηναίους και όσους αισθάνονται Αθηναίοι, να ενισχύουν τον κοσμοπολιτισμό τους.  Ταυτόχρονα όμως στηρίζουμε σθεναρά τον πολιτισμό και τον κοσμοπολιτισμό της πόλης , βάζοντας τέλος στον άναρχο αισθητικό βανδαλισμό με τις συντονισμένες επιχειρήσεις αντιγκράφιτι. Λέμε ναι στο χρώμα και την τέχνη, όχι στη μουτζούρα και την κακοποίηση του δημόσιου χώρου” αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος της Αθήνας Κ. Μπακογιάννης.

Ad