Γλιστρίδα

Η γλιστρίδα φύεται σε όλη τη χώρα και αποτελεί ένα χυμώδες φυτό που έχει κόκκινους μίσχους και μικρά, πράσινα φύλλα.

Η γλιστρίδα μεγαλώνει σε πολλά μέρη του κόσμου, έχει μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική, αλλά η θρεπτική αξία της έγινε γνωστή στους διατροφολόγους από τις έρευνες που έγιναν για την κρητική διατροφή.

Η γλιστρίδα είναι γνωστό φυτό από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης τη σύστηνε για το έλκος του στομάχου, ενώ ο βοτανολόγος Edward Bach αναφέρει στα συγγράμματα του ότι αν τρώμε συχνά σαλάτα με γλιστρίδα το καλοκαίρι, πέφτει η υψηλή πίεση του αίματος.

Η θρεπτική αξία της γλιστρίδας άρχισε ευρέως να γίνεται γνωστή το 1989, όταν μια Ελληνίδα ερευνήτρια που έκανε καριέρα στις ΗΠΑ, η Άρτεμις Σιμόπουλος, έδειξε ότι αυτό το άγριο φυτό καταναλώνονταν συχνά στην Κρήτη.

Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Έχει μια ελαφρώς ξινή ή αλμυρή γεύση, παρόμοια με το σπανάκι και το κάρδαμο

Περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και χρησιμοποιείται για πολλές ενοχλήσεις. Απ’ όλα τα φυτά που έχουν μελετηθεί εκτενώς, η γλιστρίδα έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον θεωρείται πλούσια πηγή για τις βιταμίνες Α, C και για τον σίδηρο.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας αν κάποιος μιλά γρήγορα και συνέχεια, οι συνομιλητές του, τον ρωτούν «γλιστρίδα έφαγες», γιατί σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση η κατανάλωση γλιστρίδας επιφέρει ευφράδεια και ταχύτητα λόγου.

Τσέκαρε κι αυτά: 

SNIK: Η μεγάλη συναυλία με τον Toquel και τη LILA στα Άνω Λιόσια

Ρέθυμνο φαγητό: Η ταβέρνα Μαριού στο ομώνυμο χωριό