Γλυφάδα

Γλυφάδα: Η πανδημία του κορονοϊού πλέον δείχνει το χειρότερό της πρόσωπο, με τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και οι κυβερνήσεις να προσπαθούν να λάβουν μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν τη νόσο αλλά συγχρόνως να αποφύγουν και το lockdown που θα προκαλέσει αλυσιδωτές οικονομικές επιπτώσεις.

Είναι σωστός αυτός ο τρόπος όμως;

Το αποτέλεσμα θα δείξει την ορθότητα των πολιτικών κινήσεων, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως αντί να υπάρχουν συσκέψεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η δυσχερής κατάσταση θα ήταν προτιμότερο ο κρατικός μηχανισμός να ξεχυθεί κυριολεκτικά στους δρόμους και να επιβάλει τους νόμους έστω για μία φορά.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήξαμε με μία απλή βόλτα Σάββατο βράδυ στη Γλυφάδα. Αυτό που είδαμε δεν το έχουμε ξαναδεί ούτε τα πιο καυτά Σαββατόβραδα του καλοκαιριού. Πανζουρλισμός από κόσμο! Ορδές ανθρώπων είχαν ξεχυθεί σε όλα τα μαγαζιά της περιοχής σαν να μην υπάρχει κυριολεκτικά αύριο.

Δεν καταφέραμε να βρούμε ούτε ένα μαγαζί άδειο. Καφετέριες ασφυκτικά γεμάτες, εστιατόριο με τον κόσμο να κρέμεται σαν τα τσαμπιά σταφύλι. Έξω από τα μαγαζιά ο κόσμος στοιβαγμένος για να περιμένει να αδειάσει μία θέση για να κάτσει. Στις πλατείες στη Γλυφάδα επίσης αλαλαγμός κυριολεκτικά. Εάν κάποιος δεν ήξερε θα νόμιζε πως είχε γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός όπως το 1981 και ο κόσμος έχει βγει στις πλατείες. Φυσικά οι μπύρες που είχαν όλοι στα χέρια μας συνέφερε και μας έφερε ξανά στην πραγματικότητα, πως δηλαδή δεν έχει γίνει κάποιος σεισμός.

Και εκεί αρχίζεις και αναρωτιέσαι διάφορα πράγματα! Επιτρέπεται όλο αυτό με τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό; Επιτρέπεται τα μαγαζιά να είναι τόσο ασφυκτικά γεμάτα; Επιτρέπεται ο κόσμος να σχηματίζει ουρές έξω από τους χώρους εστίασης περιμένοντας για μία θέση; Ο δήμος της περιοχής τα γνωρίζει όλα αυτά; Κι αν ναι σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει; Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους λειτουργούν; Κι αν λειτουργούν που στο καλό βρίσκονται;

Προς το παρόν δεν νομίζω ότι θα λάβουμε απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα. Το μόνο που ξέρουμε σίγουρα είναι πως αυτή η εικόνα ασυδοσίας και πλήρους αδιαφορίας για την πανδημία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή στη ζωή μας δεν μας άρεσε καθόλου. Μας ξένισε, μας ξενέρωσε και μας εκνεύρισε.

Οπότε μετά από αυτή την εικόνα που αντικρίσαμε στην περίπτωση ενός νέου lockdown θα ήταν υποκριτικό να παραπονεθεί κάποιος ειδικά μετά την εικόνα στη Γλυφάδα. Εάν αυτό συμβαίνει και σε άλλες περιοχές, το lockdown το έχουμε σίγουρο και θα ευθυνόμαστε κυρίως εμείς! Καλοφόρετη λοιπόν μία νέα καραντίνα και καλή βραδιά να έχουμε!

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος